Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hétfőn folytatódik az előválasztás, az Előválasztási Bizottság szerint többlépcsős támadás történt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményében az Országos Előválasztási Bizottság közölte, hogy a választók biztonsága érdekében hétfő reggel 7-ig felfüggesztik az előválasztási folyamatot.

„Mostanra teljesen világossá vált, hogy ma reggel 6 óra és délelőtt 10 között a változást akaró választók tömegei mellett más valakik is érdeklődtek az előválasztás iránt: jelenleg ismeretlen eredetű tömeges terhelés érte az előválasztás háttérrendszerét.”

– írták.

Az OEB azután végzett mintegy 3 órás technikai elemzést szombaton, hogy délelőtt kiderült, az előválasztási rendszer online felületei túlterheltség miatt leálltak.

Az elemzés végeztével az OEB közölte, hogy

„Nem sima túlterhelés vagy jól ismert támadási formák, hanem egy összetettebb, több lépcsőből álló visszaélés történhetett. Az előválasztás azonnali folytatása a jelenlegi formában nem pontosan felmérhető technikai kockázatokat hordoz.

Ugyanakkor az is világossá vált, hogy ezek a kockázatok nagyjából egy nap ráfordítással kezelhetők. Ezért a változás ügye iránti elkötelezettséggel egyetlen felelős döntés hozhattunk: a szavaztatási folyamatot leállítottuk, az előválasztás az eredeti terveknek megfelelő formában 2021. szeptember 20-án, hétfőn 7:00 órakor folytatódik. Az eddig lezajlott előválasztási folyamattal kapcsolatos további döntéseket az Országos Előválasztási Bizottság a következő 24 órában tárgyalja. De ami a legfontosabb: ismeretlen eredetű akadályok nehézségeket ugyan okozhatnak, de nem állíthatnak meg minket. Az előválasztás hétfőn folytatódik, válasszuk meg közösen Magyarország következő miniszterelnökét és képviselőjelöltjeit!”

Az online szavazáson fényképes igazolvánnyal és lakcímkártyával lehet részt venni, azonban a csalást elkerülendő a szervezők előírták, hogy a virtuális voksolók egy videóhívásban azonosítsák magukat. Ezeket a videós azonosításokat az előválasztást szervező aktivisták végzik.

A Republikon Intézet Mércéhez is eljuttatott kutatásában rávilágított, hogy az amúgy forráshiánnyal küzdő ellenzék előválasztásán várhatóan a rendes választáson résztvevők 9-12 százaléka is részt vehet, 550-650 ezren mehetnek tehát mától szavazni a szerintük legalkalmasabb jelöltre. Az elemző intézet szerint a 2019-es budapesti részvétel és a forráshiány miatt egy 4-500 ezres – tehát az ellenzéki magszavazók 20 százalékát mozgósító – részvétel már jelentős sikernek számítana.