Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Putyin pártja jelentősen visszaesik az exit pollok szerint, nagyon erősödnek a kommunisták

Ez a cikk több mint 2 éves.

Frissítés 5 (21:25):

Oroszul jól beszélő olvasóink a független (és ezért „külföldi ügynöknek” bélyegzett) Meduza élő választási műsorát itt tudják követni:

Reggel jelenkezünk a végeredményekkel, ha lesznek már!

Frissítés 4 (21:15):

A Központi Választási Bizottság jelentése szerint az Egységes Oroszország párt 131 egyéni körzetben áll nyerésre, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja 10 egyéni helyet tudhat magáénak.

Frissítés 3 (21:00):

Juzsno-Szahalinszkban, az Orosz Távol-Keleti Szahalin sziget fővárosában a kommunisták 5 és fél százalék különbséggel legyőzték Putyin Egységes Oroszország pártját.

Frissítés 2 (20:35):

Az INSOMAR exit poll számítása alapján Putyin Egységes Oroszország pártja 8 százalékot gyengülve 45 százalékra, míg a legnagyobb ellenzéki párt, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja ugyanannyit erősödve 21 százalékra számíthat.


Frissítés (20:20):

Az Egységes Oroszországnak, ha a jelenlegi alacsony feldolgozottság melletti állás maradna, elúszna az alkotmányozó többsége. A jelenlegi állás 8,89% feldolgozottság mellett:

Egységes Oroszország: 38.51%

Kommunista Párt – 25.19%

LDPR – 9.61%

„Új Emberek” – 7.87%

„Igazságos Oroszország” – 6.68%


Korábban írtuk:

Még bőven a hivatalos végeredmények előtt állunk, és az oroszországi választásokról szóló értesítésekben folyamatosan lehet olvasni a különböző módszerekkel elkövetett választási csalásokról, ellenzéki jelöltek, szavazóköri delegáltak elleni támadásokról, az ellenzéki média felületei ellen elkövetett túlterheléses támadásokról, és a csalások ellen demonstrálók őrizetbe vételéről.

Oroszországban az idei, három naposra nyújtott választások, melyek során az országgyűlési képviselők mellett a területi törvényhozások összetételére és a területi kormányzókra is szavaznak, a jelek szerint szokásosan messze van a szabad és egyenlő választásoktól.

A részvétel este 18:00 óráig (moszkvai idő szerint) meghaladta a 45 százalékot. A Központi Választási Bizottsághoz 12 esetben érkezett bejelentés szavazólapokkal történt csalásokról, ugyanakkor független elemzők szerint ennél összehasonlíthatatlanul több ilyen eset fordult elő.

Az egyik legismertebb ellenzéki hírportál, a Novaja Gazeta webhelyét vasárnap több esetben is túlterheléses támadás érte (egy esetben 1,2 millió klikkelés másodpercenként), amitől a portál gyakorlatilag folyamatosan le van bénulva.

A Novaja Gazeta folyamatos támadás alatt áll

Szeptember 19 vasárnap éjfél és délután három óra között a Golos független megfigyelői 185 esetben kaptak jelentéseket a választási megfigyelők jogainak, választási bizottsági tagok, médiamunkások jogainak megsértése, vagy életveszélyes megfenyegetése miatt. A bejelentések 28 különböző körzetből és külföldi szavazási helyszínről érkeztek be, de háromnegyedük ugyanabból a hét körzetből: Moszkvából, a Moszkvai Területről, Szentpétervárról, Krasznodarból, Sztavropol területről, Tatarsztánból és Baskíriából.

Mindeközben az orosz rendőrség több embert is őrizetbe vett a választások alatti demonstrálásért, hármójukat Moszkvában, akik – a törvényeket betartva – egyedül tüntettek, hogy ne sértsék meg a szigorú orosz gyülekezési törvényt, és táblákat tartottak, amiken igazságos választásokat, illetve a politikai foglyok szabadon bocsátását követelték.

Moszkvában egy olyan férfit is őrizetbe vettek, aki mindössze annyit tett, hogy egy „Szabadságot Navalnijnak! – feliratú pólót viselt.


Egy helyen, szintén a Golos beszámolója szerint az ellenzéki szociálliberális Jabloko párt egyik képviselőjelöltjét, Kirill Gurjevet Krasznodarban megtámadta a helyi választási bizottság elnöke, Larissza Szidorova, kitépve Gurjev kezéből a választók listáját, és részben szét is tépve azt.

A választások három naposra nyújtása természetesen eleve rengeteg lehetőséget ad a csalásokra, tekintve, hogy így két olyan éjszaka is van, amikor felügyelet nélkül, vagy jelentősen kisebb felügyelettel maradnak a szavazatokat tartalmazó dobozok. De ezen felül olyan esetek is előfordultak, amikor fertőtlenítésre hivatkozva parancsoltak ki mindenkit a választókörökből, és senki sem tudja, mi történt, amíg vissza nem lehetett térni, de – mint ahogy arról tegnap mi is beszámoltunk – még egy olyan választási bizottsági tag megmérgezésére is sor került egy helyen, aki ragaszkodott biztonsági kamerák felszereléséhez, hogy így lehessen elkerülni a csalásokat.

Az ellenzék esélyei még a választási csalások tömkelegei mellett is valamivel jobbak a korábbiaknál, bár nem valószínű, hogy sikerülhet vereséget mérni Putyin Egységes Oroszország pártjára. A korábban megmérgezett, majd bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista, Alekszej Navalnij és szövetségesei egy Smart Voting (Okos Szavazás) nevő netes alkalmazást fejlesztettek ki, ami a cím megadása után jelzi, hogy az adott körzetben induló ellenzéki jelöltek közül kinek van a legnagyobb esélye nyerni. Így az ellenzéki szavazók – elvileg – a legesélyesebb jelöltre leadott szavazattal (legyen az akár kommunista, akár a szociálliberális Jabloko, stb. tagja) tudják maximalizálni az esélyeket a kormánypárt ellen.

A választás első reggelén azonban az Apple és Google is eltávolította Navalnijék alkalmazását az applikációik közül, bár Oroszországon kívül elérhetőek maradtak. A Google Play és App Store irányelveinek változására hivatkozva a Telegram is korlátozta a Smart Voting botját, bár örömüket fejezték ki, hogy ezt megelőzően orosz választópolgárok milliói élhettek a bot adta lehetőségekkel.

A Mércén az elmúlt napokban Jevgenyij Beljakov orosz kutató több cikkben is foglalkozott az idei orosz választások elemzésével, illetve az ellenzék esélyeivel. Cikkeiben bemutatta, hogy az orosz ellenzéki vezéralakját, Alekszej Navalnijt hogyan mérgezték meg az orosz biztonsági szolgálatok tagjai, majd felépülése  és letartóztatása után hogyan szervezte meg a börtönből szövetségesei segítségével az ellenzéki szavazókat segítő okos szavazást. A várható csalásokat is részletesen bemutatta cikkeiben, amiket csak ajánlani tudunk.

(Meduza; The Moscow Times; Ovdinfo; Golos; Mérce; Szvoboda)