Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Novaja Gazeta: Rosztovban megmérgezhettek egy választási bizottsági tagot szavazás közben

Ez a cikk több mint 2 éves.

Szombat reggel szállították kórházba Jevgenyij Krasenyjikovot Rosztovban, miután a választási bizottsági tag vitába keveredett kollégáival arról, hogy építsenek-e ki kamerás megfigyelést a szavazókörökben a csalások elkerülése miatt.

Krasenyjikov szerette volna, ha bizonyítékként is felhasználható felvételek is készülnek, de társai ezzel nem értettek egyet. Később – felesége beszámolója szerint – kávéval kínálták, amelynek elfogyasztása után azonnal rosszul lett, hányni kezdett, és felduzzadt az arca.

„Azonnal rosszul lett, okádni kezdett és feldagadt az arc. Hívtuk a mentőket és a rendőrséget. A csészét, amiből Zsenyja ivott, valaki azonnal elmosta.”

– nyilatkozta a Novaja Gazetának Tatjana Krasenyjikova.

A rendőrség kiérkezése után az épületet átmenetileg evakuálták a hatóságok, így a szavazatokat tartalmazó urnák egy időre felügyelet nélkül maradtak.


A tegnap kezdődött oroszországi választásokról Jevgenyij Beljakov írt a Mércére elemző cikket, amelyben kifejtette, hogy a valószínűsíthetően csalások tömkelegeivel futó voksolást az teszi az igazán érdekessé, hogy a Putyin-párti Egységes Oroszország még saját felmérései szerint is történelmi mélyponton van.  Egy nem régi közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy összesen 29 százalékot kapnának jelenleg.

Beljakov mutat rá arra is, hogy az Oroszországban 2011-2012-ben zajlott tüntetéshullám eredménye volt, hogy bevezették az élő kamerás felvételt a választókörökben, hogy ezzel szorítsák vissza a csalások számát.

Idén azonban a Központi Választási Bizottság feje, utalván az Egyesült Államokkal nemrégiben vívott kiberháborúkra, bejelentette, hogy a választókörökben nem engedélyezik a nyilvánosan elérhető élő kamerafelvételeket, hogy így akadályozzák meg a kibertámadásokat, és kizárólag speciálisan képzett személyzet férhet majd hozzá a kamerákhoz.

További szabályok módosítására is sor került, állítólag, hogy elkerüljék a COVID-19 járvány miatt veszélyes túlzsúfoltságot, és a választások egy nap helyett három egymást követő napon keresztül fognak zajlani, szeptember 17-én, 18-án és 19-én. Ez lehetőséget ad arra, hogy még két további nap és éjszaka álljon rendelkezésre az urnák feltételezhető kitömésére – tekintve, hogy a választókörökben már nem lesznek élő felvételt biztosító kamerák.

(Novaja Gazeta)