Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A vélhető nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbítják az online szavazást az előválasztáson

Ez a cikk több mint 2 éves.

Holnap, azaz szeptember 18-án startol el az ellenzéki előválasztás első fordulója, ahol a választók az egyéni országgyűlési választókerületek képviselőjelöltjei mellett a pártok közös miniszterelnök-jelöltjéről is dönthetnek egészen szeptember 26-ig. Az egyéni képviselők választása egyfordulós rendszerben történik, míg ha az öt miniszterelnök-jelölt közül (akiknek első vitájáról mi is beszámoltunk) senki sem szerzi meg a szavazatok abszolút többségét, akkor október 4-e és 10-e  között egy második fordulóra is sor kerül, amelybe az első három helyezett juthat tovább.

Az előválasztáson személyesen, valamint online is részt lehet venni. A személyes voksolásra az ország mind a 106 választókerületében, összesen 775 településen felállításra kerülő  szavazósátrakban kerülhet sor, egy fényképes igazolvány és egy érvényes lakcímkártya felmutatása után (utóbbira azért van szükség, hogy a szervezők megbizonyosodhassanak róla, csak azok szavaznak az egyéni jelöltekre, akiknek a bejelentett lakcíme az adott választókerületben található). Szavazni a legtöbb szavazókörben reggel 8 és 18 óra között lehet, ám lesznek olyan szavazóhelyiségek, amelyek rövidebb nyitvatartással működnek majd.

Az online szavazáson is ezen okmányokkal lehet részt venni, azonban a csalást elkerülendő a szervezők előírták, hogy a virtuális voksolók egy videóhívásban azonosítsák magukat. Ezeket a videós azonosításokat az előválasztást szervező aktivisták végzik.

Miközben sokáig vita volt az ellenzéki pártok között arról, hogy lehessen-e online szavazni (a tárgyalások során az elképzelés legfőbb támogatója a Momentum volt) úgy tűnik, az ellenzéki szavazók körében népszerű a választás ezen igencsak 21. századi formája.

Erről tanúskodik az Országos Előválasztási Bizottság facebookos bejelentése is, mely szerint meghosszabbításra kerül az „online szavazósátor” nyitvatartása.

Az alább olvasható Facebook-bejegyzés értelmében, szeptember 18-án reggel 10 és este nyolc, 19-én reggel 10 és este kilenc, szeptember 20-a és 25-e között pedig reggel kilenc és este kilenc között lehet online regisztrálni*, míg az előválasztás utolsó napján, szeptember 26-án reggel nyolc és este nyolc között üzemel az online szavazósátor.

Az előválasztást szervező pártok és civil aktivisták emellett folyamatosan keresik az online szavazók beazonosítását végző videós operátorokat, az LMP például egy médiához kapcsolódó állásajánlatokat gyűjtő Facebook-oldalon toborozza az előválasztás lebonyolításához az embereket.

A Mércénél mi is kiemelten foglalkozunk az előválasztással. Élő közvetítéseink mellett rendszeresen közlünk elemzéseket az előválasztási vitákról, valamint hosszabb riportokat készítettünk olyan kezdeményezésekről, mint a magyarországi roma közösséget az előválasztásba bevonni kívánó 1Magyarország Mozgalom

*Frissítés:  A cikk egy korábbi változatában pontatlanul azt állítottuk, hogy csak ezekben az idősávokban lehet szavazni, miközben a valóság az, hogy csak a regisztráció kötött a szavazósátrak nyitvatartásához, szavazni (a regisztráció után kapott linken) szeptember 26. 20.00 óráig bármikor lehet, akár a szavazósátrak nyitvatartási idején kívül is.

Címlapkép: A Civil Választási Bizottság sajtótájékoztatója az előválasztás menetéről 2021. szeptember 13-án. Fotó: Mérce