Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megvannak az előválasztás pontos helyszínei

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az ellenzéki előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják, a szavazatok leadásához elérhető helyszíneket szombaton hozta nyilvánosságra az Országos Előválasztási Bizottság.

Eszerint az internetes szavazás mellett az ország nagy részén, összesen 775 településen lehet majd az ellenzék jelöltjei közül kiválasztani a legmegfelelőbbet.


A hatpárti ellenzéki összefogás által működtetett Bizottság a szavazósátrak nyitvatartási időit is kiírta honlapjára.

Az előválasztás további menetrendje a következő:

  • Szeptember 18., szombat 9:00 – szeptember 26., vasárnap, 20:00: Az előválasztás első fordulója (egyéni országgyűlési képviselőjelöltek, miniszterelnök-jelölt)
  • Október 4., hétfő, 9:00 – október 10., vasárnap, 20:00: Az előválasztás második fordulója (miniszterelnök-jelölt, ha az első fordulóban egyetlen jelölt sem szerzi meg a szavazatok 50%-át)

A szavazópontokon mindenki csak a saját állandó lakcíme szerinti választókerület jelöltjeire szavazhat, és mindenki csak ott szavazhat egyéni jelöltre, ahol lakcíme szerint él. Kétféle sátortípus áll majd a voksolni kívánók rendelkezésére: kilenc napon keresztül általában 8 és 18 óra között nyitva tartó szavazópontok, amelyek az ún. „fix sátrak”, a nagyobb települések forgalmas pontjain, ezeken felül pedig mozgó sátrak is rendelkezésre állnak majd változó mennyiségben, ezek napközben több helyszínen is megnyílnak, jellemzően kisebb településeken.

Hét közepén sorsolták ki a miniszterelnök-jelöltek sorrendjét az előválasztási szavazólapokon, a sorrend eszerint tehát:

  • Karácsony Gergely,
  • Márky-Zay Péter,
  • Fekete-Győr András,
  • Dobrev Klára és
  • Jakab Péter.

Pálinkás Józsefnek (Új Világ Néppárt) nem sikerült az induláshoz elegendő ajánlást összegyűjtenie a megadott idő alatt.

Az előválasztási oldal arról is tájékoztat, hogy a szavazóhelyiségekben megjelenő szavazóknak igazolniuk kell magukat fényképes igazolvány felmutatásával, valamint be kell mutatni érvényes lakcímigazolványukat, amellyel igazolják, hogy melyik választókerülethez tartoznak. Mindenki csak a saját állandó lakcíme szerinti választókerület jelöltjeire szavazhat, és mindenki csak ott szavazhat egyéni jelöltre, ahol lakcíme szerint él.

Aki olyan helyen lévő szavazóhelyiségbe megy szavazni, ami a saját választókerületében van, az kettő szavazólapot kap: egyet a miniszterelnök-jelöltek neveivel, és egy másikat a helyi egyéni jelöltek neveivel. Mindkét lapon maximum 1-1 főt választhat ki.

Az interneten szintén szeptember 18-26. között lehet majd voksolni, de szeptember 13-tól már elő lehet regisztrálni és időpontot lehet választani a szavazásra ide kattintva. A regisztráció része egy rövid videóhívás, ezért olyan eszközzel (laptoppal, mobillal, tablettel) érdemes belevágni, ami működő kamerával és mikrofonnal rendelkezik. A regisztrációhoz itt is egy lakcímkártyára és egy érvényes fényképes igazolványra lesz szükség (személyi, útlevél, jogosítvány.)

Az előválasztás fontosabb részletei:

  • A 2021. évi előválasztás első fordulójára 2021. szeptember 18-26. között, második fordulójára október 4-10. között kerül sor.
  • A miniszterelnök-jelölt kiválasztása esetében kétfordulós lesz a választás, a második fordulóba a legtöbb szavazatot kapott három jelölt jut tovább. A választókerületi jelöltek esetében az első forduló időpontjában egyfordulós szavazás fog dönteni.
  • Ahhoz, hogy valaki jelöltként indulhasson az előválasztáson, július 26. után kellett jeleznie indulási szándékát, valamint augusztus 23. és szeptember 6. között meg kellett szereznie a megfelelő számú ajánlást (ez a miniszterelnök-jelölt esetében országosan 20.000 ajánlást, egyéni jelöltek esetében 400 helyi ajánlást jelentett).
  • Az előválasztáson azok a 17 évesek is részt vehetnek, akik a 2022-es országgyűlési választásokig betöltik a 18. életévüket.
  • Az előválasztáson az vehet részt jelöltként, aki a jelentkezéssel egy időben nyilatkozik arról, hogy Parlamentbe kerülés esetén melyik párt frakciójához fog csatlakozni a hat közül (illetve a kiválasztott frakciók is megadják a jelöltnek a befogadó nyilatkozatot).
  • Lehetőség lesz mind online, mind személyesen a választóknak előregisztrálni és szavazni az előválasztáson.
Címlapkép: Mérce fotó