Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Január 1-ig meghosszabbítaná a veszélyhelyzetet a kormány, a vadászati kiállítás ez alól természetesen mentesül

Ez a cikk több mint 2 éves.

2022 január 1-ig meghosszabbítaná a járvány elleni védekezésről szóló törvény hatályát a kormány „a járvány elleni további hatékony védekezés és gyors reagálóképesség érdekében” – írja a Kormányzati Tájékoztatási Központ kedd esti közleményére hivatkozva a 24.hu.

Frissítés (21:35):

Nem sokkal a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló hírünk megjelenése után vette észre a kedd este frissen kiadott Magyar Közlönyben a HVG, hogy ugyan a delta variáns terjedése indokolttá teszi a veszélyhelyzet meghosszabbítását,

az ezzel együtt járó szabályok alól mentesítik a Semjén Zsolt-féle vadászati kiállítást.

Az eredetileg az augusztus 20-i ünnepségekre, valamint egyéb, a kormány számára kiemelt jelentőségű rendezvényekre vonatkozó könnyítéséket tartalmazó törvényt egészítették ki. Így, ahogy az említett eseményeken, úgy a 10 nap múlva kezdődő,

„Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás és a kapcsolódó rendezvények programjai járványügyi korlátozások és védettségi igazolvány nélkül látogathatók lesznek.

Tehát a vírus ugyan terjed, de természetesen a kormány számára kedves, 70 milliárd forintból megrendezett eseményen, amiről korábban azt mondták, 1 millió embert várnak rá, nem terjed. (Ez a szám valamivel csökkenhetett a járvány kitörése óta, de ennek ellenére is tömegeket remélnek az állati tetemekkel telerakott Hungexpoba.)

Budapest, 2021. szeptember 11.
A Hungexpóra érkezik Szõke Gábor Miklós szobrászmûvész Totem nevû alkotása a mûvész csepeli mûhelyébõl 2021. szeptember 11-re virradóan. A monumentális, hullajtott szarvasagancsokból készült kapu az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás látogatóit fogadja majd. A világkiállítást szeptember 25. és október 4. között rendezik Budapesten és az ország több helyszínén.
MTI/Lakatos Péter

Korábban írtuk:

A kormány a keddi ülésén döntött arról, hogy veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló javaslatot hamarosan az Országgyűlés elé terjeszti, amiről elsők között dönthetnek majd a jövő héten kezdődő őszi ülésszakban. Erre azért van szükség a 24.hu által idézett közlemény szerint, mert a delta variáns megjelenésével egyre nő a fertőzöttek száma úgy Európa, mint Magyarország-szerte, a járvány továbbra is tart.

Ez továbbra is szükségessé teszi a járvány elleni védekezést és a gyors cselekvőképesség fenntartását. Az elmúlt másfél év bebizonyította, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták a járvány elleni védekezést – írják.

Az Országgyűlés legutóbb májusban hosszabította meg a törvény hatályát, akkor az őszi ülésszak kezdete utáni 15. napot jelölték ki a veszélyhelyzet végének, azaz október 5-ét. Ezt módosítanák most további közel 90 nappal, január 1-ig.

Amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, a kormány kezdeményezni fogja a veszélyhelyzetnek a törvény hatályvesztését megelőző megszüntetését, zárják a közleményt.

Bővebb információkat előreláthatóan holnap 10:30-kor kaphatunk majd, Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra szokásos kormányinfóján.

A parlament a járvány első hullámában is elrendelte a veszélyhelyzetet, amely 2020. június 18-án szűnt meg. A járvány második hullámában a kormány 2020. november 4-től visszaállította a rendkívüli jogrendet, majd az Országgyűlés – ekkor még az ellenzék nagy részének támogatásával –  november 10-én meghosszabbította a veszélyhelyzet hatályát.

Ezt hosszabbították meg február 22-én további 90 napra, május 23-ig, majd akkor az őszi ülésszak kezdete utáni 15. napig. Februárban az ellenzék már egységesen ellene szavazott, mivel a pártok szerint a kormány visszaélt a rendkívüli jogrenddel.

A rendkívüli jogrend rendeleti kormányzást biztosít a kormánypártok számára. Az, hogy a nyár során elindított népszavazási kezdeményzéseket a rendkívüli jogrend meghosszabbítása miként érinti majd, még nem tisztázott.