Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az LMP szerint az otthonápolásért adott minimálbér kevesebbe kerülne évente, mint a vadászati világkiállítás

Ez a cikk több mint 2 éves.

Szerkesztőségünkhöz is eljuttatott sajtóközleményében az LMP kifejtette álláspontját újfent az otthonápolási díj megemeléséről.  A párt szerint Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter „nem gondol semmit azokról, akik nem gyermeküket gondozzák otthon”

A párt emlékeztetett arra, hogy évekkel korábban civil szervezetek és az ellenzéki pártok közösen érték el, hogy a gyermekek otthongondozási díja (GYOD) emelkedjen a mindenkori minimálbér szintjére. Az LMP dicséretesnek nevezte azt, hogy akkor a kormány is támogatta ezt a lépést.

A párt így megfelelőnek tartja, hogy Novák miniszter pénteken a GYOD további emelését jelentette be január elsejétől.

Ugyanakkor felhívták rá a figyelmet, hogy a miniszter továbbra sem beszélt azoknak az embereknek az otthonápolási díjának emeléséről, akik nem gyermeküket, hanem például testvérüket, szülőjüket, házastársukat gondozzák otthon.

Az ő ápolási díjuk ugyanis továbbra is nagyjából 50 ezer forint havonta, annak ellenére, hogy akár 0-24 órában, szünnap nélkül látják el a családtagjuk ápolásával járó feladatokat. Az LMP számításai szerint a minimálbérnek megfelelő összeget megadni nekik nagyjából évi 50 milliárt forintba kerülne a költségvetésnek évente, azaz a kormány által támogatott Vadászati Világkiállítás megrendezésének megfelelő összegbe.

A kiállításnak, amelyet a kormány áprilisban kiemelt fontosságú rendezvénnyé nyilvánított, 2017 augusztusában még 387 millió forintos költségvetést terveztek, azonban az Átlátszó januári összesítése szerint akkor már 67 milliárdnál tartottak az eseménnyel kapcsolatos kiadások. Ez a Hungexpo revitalizációs programjának 55 milliárdos költségeiből, a 10 milliárdos előkészületekből és a reklámozásra fordított 2 milliárdból áll össze. Májusban pedig még 6,2 milliárd forinttal drágult a kiállítás, ugyanis ennyivel támogatta meg a rendezvényt az Innovációs és Technológiai Minisztérium a szervezését.

Mindeközben akár hosszú éveket is várnia kell azoknak a családoknak, akik az állami idősotthoni ellátást szeretnék igénybe venni. Bár az EMMI 2020. januárjában titkosította az idősotthoni férőhelyek várólistájáról szóló adatokat, úgy tudjuk, 2019 végén 54 ezer férőhelyen 52 ezer idős embert láttak el, a várólistán 32 ezren szerepeltek, míg 2018 áprilisában a várakozók száma a fogyatékosok, pszichiátriai- és szenvedélybetegek otthonaiba jelentkezőkkel együtt is csak 28 ezer volt.

Ungár még tavaly közérdekű adatigénylést nyújtott be, az Emberi Erőforrások Minisztériuma így kénytelen volt elárulni, hogy mi a helyzet jelenleg: kiderült, hogy 2019 és 2020 januárja között 42-ről 53-ra nőtt a 100 főre jutó várakozók száma, ami azt jelenti, hogy a kapacitások több mint a fele már a várólistával betöltésre kerülne.

A koronavírus-járvány alatt egyébként maga az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is felhívta rá a figyelmet, hogy a kormányoknak kiemelten kellene támogatniuk az otthonápolást végzőket, ezt Dr. Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet európai regionális irodájának vezetője a járványhelyzettel kapcsolatos január 7-i sajtótájékoztatón nyilvánosan is közölte. A több javasolt támogatási forma mellett a WHO akkor azt is javasolta, hogy „vezessék be vagy bővítsék ki a családgondozók pénzügyi és pszichoszociális támogatását.”

 

Címlapkép: MTI/Lakatos Péter