Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem rendítette meg a belarusz ellenzék vezéralakját, hogy 11 év börtönre ítélték

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ítéletet hirdettek Marija Kolesznyikova, a belarusz rendszerellenes tüntetések egyik szervezője, az ellenzék egyik fő alakja ügyében, aki Szvetlana Tyihanovszkaja és Olga Kovalkova mellett az ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségi tagja volt az elcsalt választások után – írja a Moscow Times.

Az immár 11 hónapja fogva tartott politikust további 11, összesen 12 év börtönre ítélték államellenes összeesküvés és erőszakos hatalomátvételi kísérlet miatt.

A vélhetően koncepciós perben elítélték Kolesznyikova ügyvédjét és aktivistatársát, Makszim Znakot is, hasonló okok miatt. Znak tíz évet kapott.

A zárt ajtók mögött tartott tárgyaláson készült videófelvételeken az elítélt, megbilincselt ellenzékiek egy ketrecben állnak, Kolesznyikova – aki egyébként civilben karmester – a védjegyévé vált fekete ruhában és erős vörös rúzsban támogatóinak üzenve mutatja kezével a tüntetéseken tőle megszokott szív motívumot.

 

Az ellenzéki vezetők elítélését számos államalakulat és nemzetközi szervezet elítélte, így többek között az Európai Unió, az Egyesült Királyság és az Amnesty International jogvédő szervezet is közleményeket adtak ki. Ezek a korábbi nyilatkozatokhoz és közleményekhez hasonlóan várhatóan semmilyen hatással nem lesznek Kolesznyikova és Znak helyzetére, valamint tágabb értelemben véve a belarusz igazságszolgáltatásra és Alekszandr Lukasenka rezsimjére.

Kolesznyikovát egy éve rabolták el a hatóságok, majd megpróbálták erőszakkal Ukrajnába deportálni. Ennek az ellenzéki vezető ellenállt, minek jegyében széttépte az útlevelét, így az országban maradt, azóta is őrizetben van. Az ellenállás másik két emblematikus alakja, Szvetlana Tyihanovszkaja és Olga Kovalkova ekkorra már elhagyták az országot, és azóta is az emigrációból kritizálják Lukasenka rezsimjét.

Tyihanovszkaja a Twitterén is megosztotta a rácsok mögé zárt ellenzékiekről készült felvételt azzal a kommentárral, hogy

„Marija és Makszim a belaruszok hősei. A rezsim azt akarja, hogy megtörve és kimerülten lássuk őket. De nézzétek – mosolyognak és táncolnak. Tudják – ennél a 11 évnél jóval hamarabb ki fogjuk őket engedni.”

 

Franak Viacsorka belarusz emigráns újságíró is hasonlóan optimista véleményen van, Twitter csatornáján ő is a bebörtönzött ellenzékiek mihamarabbi szabadon bocsátásáról értekezik, megemlítve, hogy a további 657 politikai fogoly is rehabilitációra számíthat, amennyiben az ellenzék átveszi a hatalmat Belaruszban.

 

Ez láthatóan nem rendíti meg Lukasenkát, az Oroszország támogatását továbbra is bíró diktátort, aki immár 1994 óta vezeti az országot. Noha tavaly nyáron egy darabig úgy tűnt, megingatják hatalmát a látványosan elcsalt választások utáni tüntetések és a széleskörű tiltakozás, az elmúlt évben sikerült újfent megszilárdítania hatalmát, évfordulós elemzésünk a témában itt olvasható.

Címlapkép: Nexta / Twitter