Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elrabolhatták a belarusz ellenzék egyik fő alakját

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szeptember 7-én, azaz ma reggel ismeretlenek elrabolták Marija Kolesznyikovát, a belarusz ellenzék egyik fő alakját – írja egy szemtanú beszámolójára hivatkozva a Tut.by.

Az eset Minszk központjában történt, ahol az ismeretlenek egy kisbuszba tették az ellenzéki politikusnőt, majd ismeretlen helyre távoztak vele. Kolesznyikova telefonja elérhetetlen, az esetet egyelőre hivatalosan nem kommentálták.

Marija Kolesznyikova az ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségi tagja, augusztus végén több más elnökségi taggal együtt őt is őrizetbe vették és kihallgatták. Tegnap is részt vett az ellenzéki demonstráción.

Vasárnap ismét tízezrek vonultak utcára Minkszben, hogy Lukasenka távozását, a rendőri brutalitás kivizsgálását és mélyreható reformokat követeljenek.

Anton Rodnyenkov, a Koordinációs Tanács sajtótitkára korábban a lapnak azt mondta: Kolesznyikova üzleti ügyben tartózkodott a városközpontban, és ő maga is csak a hírekből értesült az eltűnéséről, de már elkezdett utánajárni az ügynek. Később azonban Rodnyenkov telefonja is elérhetetlenné vált.

A Tut.by Kolesznyikova eltűnésével kapcsolatban elérte Makszim Znakot, aki szintén tagja a Koordinációs Tanácsnak. Znak a lapnak azt nyilatkozta, hogy semmit sem tud a politikusnő tartózkodási helyéről, és nem is éri el őt. Hozzátette: a párt több más tagjával, így Rodnyenkovval sem tud kapcsolatba lépni, és nincs információja arról sem, hogy hol lehet Makszim Bogrecov, a Koordinációs Tanács tagja, és Ivan Kravcov, a párt ügyvezető titkára. Bogrecov utóbb felvette a kapcsolatot a sajtó képviselőivel, és jelezte: vele minden rendben van – írja a Tut.by.

A minszki rendőrség közölte: nincs információjuk arról, hogy bárki őrizetbe vette volna ellenzéki politikusokat.

Korábban a belarusz hatóságok nyomására a Koordinációs Tanács két tagja, Szvetlana Tyihanovszkaja és Olga Kovalkova is elhagyta az országot.

Érdekesség, hogy már Kolesznyikova Wikipédia-oldalán is frissítették a róla szóló szöveget eltűnésének hírével.

via Tyt.by, Novaja Gazeta
Címlapkép: Wikipédia