Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Minszkben páncélosok tucatjai vonultak fel a tízezrével érkező tüntetők ellen, akiket több helyen durván verni kezdtek

Ez a cikk több mint 3 éves.

Páncélosok tucatjai vonultak fel Belarusz fővárosában, ahol emberek tízezrei vesznek részt a Lukasenka távozását, a rendőri brutalitás kivizsgálását és mélyreható reformokat követelő tüntetésen. Az elnúlt hetekben már megszokottá vált, hogy vasárnaponkét vonulnak a legnagyobb tömegek az utcákra, de gyakorlatilag mindennaposak a sztrájkokról és egyéb tiltakozásokról szóló hírek is.

Élő videó a tüntetésekről:

A vasárnapi tüntetés – szokás szerint – nem csak a fővárosban, Minszkben zajlik, hanem számos másik városban is Belarusz-szerte. Grodnóban már oszlatásra is sor került.

A speciális rendőrség, az OMON brutalitásukról hírhedt tagjai, valamint a belarusz hadsereg nagyobb kötelékei is részt vesznek a tüntetők elleni fellépésben. Az eddigi tüntetéseken többször megközelített elnöki rezidencia épületét zászlóaljnyi mennyiségű páncélos őrzi.

Grodno mellett Minszkből is érkeztek képsorok, ahogy a belbiztonságiak extrém brutalitással vernek szét tüntetésre igyekvő csoportokat:


A Belaruszban zajló eseményekről itt találtok rengeteg tudósítást, amit a Mérce készített.

(Tut.by)

 

Címlapkép: kép: Tut.by
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

belarusz A minszki tüntetést már százezresre becsülik, eközben nyolc másik városból jelentettek számottevő demonstrációkat.

A városok: Grodno, Breszt, Gomel, Vityebszk, Mogilev, Bobruiszk, Szoligorszk és Molidecsno.

Grodnoban több százan gyülekeztek már reggeltől, az ottani rendőrség különösen durván lépett fel velük szemben, többeket elrángattak a helyszínről, gumibotos verésekre is sor került. Bresztben ezrek tüntetnek, legalább egy embert ott is letartóztattak. A rendőrség hangosbeszélőn szólítja fel az embereket, hogy oszoljanak szét.

Gomelben is ezrek vannak az utcákon, ott a hadsereg is részt vesz a tüntetés megfékezésében. Vityebszkben az ottani Orvosi Egyetemhez vonultak a tüntetők, letartóztatások már reggel óta zajlanak a városban. Egy helyen egy piros-fehér zászlót lengető embert elrángattak a rendőrök, nők egy csoportja megpróbálta ezt megakadályozni, siker nélkül.

Mogilevben körülbelül ezren tüntetnek, a rendőrség ott egyelőre kivár. Bobruiszkban több százan gyülekeznek, itt is viszonylag nyugodt a helyzet egyelőre.

(Novaja Gazeta, Tut.by)

grodno, Minszk Grodnóban és Minszkben is tucatjával kezdték letartóztatni a tüntetésre igyekvőket, ezekből a belügyminisztérium is elismert már tízet az orosz Novaja Gazeta értesülései szerint.

Az OMON, a rendőrség és a hadsereg kötelékei Minszkben közben igyekeznek minden fontosabb csomópontot, sugárutat lezárni a tüntetők menete elől, de ilyesmivel próbálkoztak már a korábbi tüntetéseken is, nem biztos, hogy ez önmagában megállítja a menetet.

Az elnöki rezidenciaként szolgáló Függetlenség-palotához vezető Szaperov utcán a Novaja Gazeta tudósítója összesen 30 darab rabszállítót számolt össze, továbbá vízágyúkat, rendőrségi minibuszokat, buszokat és harcjárműveket.

A 29. napja tartó tüntetések szimbolikus helyszínének számító Puskin utcán vonulók közül is sokakat letartóztattak már, és szokásosan ismeretlen helyszínekre szállították őket.

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}