Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Összetépte útlevelét a belarusz ellenzéki vezető, mikor Ukrajnába akarták vinni

Ez a cikk több mint 3 éves.

A belarusz-ukrán határon hivatalos források szerint „őrizetbe vették” Lukasenka hatóságai Marija Kolesznyikovát, akit a hírek szerint a belügy emberei tegnap a fővárosban, Minszkben raboltak el. A hivatalos hatósági őrizetbe vételre független hírforrások szerint azután került sor, hogy hogy két másik ellenzéki vezető, Anton Rodnyenkov és Ivan Kravcov Ukrajnába távoztak. Minderről a szigorú, politikailag is kiemelt jelentőségű fehérorosz határőrséget felügyelő, állami Határügyi Bizottság elnöke, Anton Bicskovszkij beszélt ma a helyi médiának.

Anton Geraszcsenkó, Ukrajna helyettes belügyminisztere időközben ugyancsak megerősítette, Rodnyenkov és Kravcov valóban sikeresen átlépték a határt, és most Ukrajnában tartózkodnak. A miniszterhelyettes arról beszélt, „erőszakkal toloncolták ki” a két politikust Fehéroroszország területéről, Kolesznyikova azonban mindezt nem hagyta, mert „ez a bátor nő tett azért”, hogy mindez ne történhessen meg. Mind ők, mind pedig Kolesznyikova az ellenzéki Koordinációs Bizottság elnökségének tagjai.

Az, hogy Marija Kolesznyikova miért nem került Ukrajnába, vagy hogy miért pont a határsávban, kedden kora reggel került csak át nem-hivatalosból hivatalos őrizet, egyelőre nem tudható. A londoni BBC összefoglalója szerint Kolesznyikovát 600 más ellenzékivel együtt a vasárnapi demonstráció előtt állították elő, és szemtanúk szerint egy „sajtószolgálat” feliratú kisbuszba tuszkolva elvitték.

Az Ukrajnába érkező két politikus elmondása alapján Kolesznyikova semmi szín alatt nem volt hajlandó átlépni a határt és száműzetésbe vonulni, és szabad akaratából döntött úgy, Belaruszban marad.

Egyes értesülések szerint ezt úgy érte el, hogy Alekszandrovka falu után, az ukrán határ mellett egyszerűen széttépte útlevelét.

Az ellenzéki és ukrán hatósági történettel szemben azonban ma Bicskovszkij is előállt Minszk hivatalos verziójával. Ezek szerint sem Kolesznyikovát, sem a többieket nem tartották hatósági őrizet alatt kedd hajnalt megelőzően, azonban ekkor a fehérorosz határőrség észrevette a BMW típusú személygépkocsit, amiben a Koordinációs Bizottság tagjai az ukrán határ felé tartottak. A határőrség felügyelője szerint ezek után Kolesznyikovát két társa „kidobta a BMW-ből az út mellett”, ők pedig letartóztatták. Arra Bicskovszkij viszont nem válaszolt a sajtó munkatársainak, pontosan mely hatóság tartja az ellenzéki vezetőt őrizetében, vagy hogy pontosan hova szállították.

A hivatalos állami verziót tagadta a Tut.by hírportálnak Makszim Znak ügyvéd, jogvédő, a Koordinációs Bizottság Belaruszban maradt tagja is. Elmondása szerint Rodnyenkovot, Kracovot és Kolesznyikovát már szeptember 7-én letartóztatták, ezek után szerinte már tárgyaltak egymás között arról, hogy ki vállalja a száműzetést, és ki a börtönt és vallatást közülük.

Kolesznyikova itt Znak információi szerint leszögezte, csak akkor hagyja el Belaruszt, ha „erre erőszakkal kényszerítik.”

Mint ismert, a korábban, augusztus 9-én Alekszandr Lukasenka ellen elinduló Szvetlana Tyihanovszkajának az elnökválasztáson Lukasenka 80%-os elért eredményét megkérdőjelező tömegtüntetések után kellett elhagynia Belaruszt Litvánia irányába, miután oda a belarusz KGB emberei gyermekei életének fenyegetése mellett átszállították. Tyihanovszkaja onnan nyilvánította magát a kibontakozó népi tömegmozgalom vezetőjének.

Vele szemben Kolesznyikova azonban most Znak szerint azt hangoztatta, semmi szín alatt nem akar száműzött trónkövetelő-szerepbe kerülni, és az országban akar maradni, a mozgalom mellett.

(BBC, Tut.by)

Címlapkép: Wikipédia