Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A tárgyalás előtti napon ejtette a jogvédő szervezettel szembeni vádat az Operettszínház igazgatója

Ez a cikk több mint 2 éves.

Visszakozott Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, vádelejtés történt az általa indított rágalmazási és becsületsértési ügyben – írja facebookos közleményében a Nem Tehetsz Róla, Tehetsz Ellene Alapítvány (NTRTEA). Amint arról beszámolnak, Kiss-B. azután indított pert az alapítvány elnökével, Mérő Verával szemben, hogy annak Facebook-oldalán még tavaly szeptember 5-én megjelent egy poszt, amiben a színház egy akkori koronavírus-eset kezelését mutatják be.

Az akkori posztban arról írnak, hogy az Operettszínház főigazgatójának akaratának megfelelően több tucat ember próbált együtt, miután a tánckar egyik tagja – akinek az előző napokban megtartott esküvőjén legalább további hat társulati tag is részt vett – jelezte, hogy pozitív lett a Covid-19 tesztje. Az igazgató ennek ellenére berendelte társulati tagokat az összpróbára, amelyen a fertőzött is részt vett, míg haza nem küldték.

A poszt megjelenésének napjára hirdetett gálát a kezdés előtt szó szerint percekkel mondta csak le az igazgató, annak ellenére, hogy az igazolt fertőzöttekről ekkor már bizonyíthatóan napok óta tudott.

„Nem egy pletykalap vagyunk, hanem jogvédő szervezet, általános gyakorlatunk szerint nem vagdalkozunk valótlanságokkal. A leírt vagy elmondott állításaink tények, amelyeket nem egy, hanem több tanú, sértett, áldozat meghallgatása után, alapos megfontolást követően, jogi egyeztetések után hozunk nyilvánosságra. Nem tettünk tavaly szeptemberben sem máshogyan, így az Alapítvány nagyon várta, hogy bizonyítékait és több tucat tanúját meghallgassák”

-írja a NTRTEA közleményében.

Szerintük a tanúk meghallgatásáról és a bizonyítékok bemutatásától „ijedhetett meg” Kiss-B., illetve, mint fogalmaznak, azt is átgondolhatta, hogy a választási hajrában felettébb kellemetlen lenne, ha a sajtó fokozott érdeklődése mellett folyó tárgyalásokból fél éven keresztül folyamatosan az a kép rajzolódna ki, hogy a színház vezetője megvezette a fenntartó minisztériumot az operettben a zaklatási ügyek kivizsgálása kapcsán, „s emiatt még a Miniszterelnökséget vezető miniszter is valótlan tartalmú sajtónyilatkozatot tett”.

Az Alapítvány még május közepén számolt be arról, hogy eljárást indított ellenük Kiss-B. Attila, a per alapjául szolgáló, 2020 szeptemberi poszt itt olvasható. Ebben akkor arról számoltak be, hogy az Operettszínház vezetősége, bár tudomása volt a veszélyről, nem a próbán jelenlevő több tucat színészt, táncost és egyéb munkaerőt küldte karanténba, hanem úgy ítélte meg, elég csupán azokat, akik részt vettek a lagzin. A COVID tesztelés költségeit a Budapesti Operettszínház egyelőre nem vállalta magára.

Amint arról mi is beszámoltunk, az Operettszínházban tavaly nyáron robbant ki egy zaklatási botrány, amikor a színház több munkatársa is panaszkodott a budapesti intézmény 2019-ben kinevezett főigazgatójának, Kiss-B. Atillának és ügyvezető igazgatójának, Kriza Zsigmondnak szakmai munkájára és az általuk teremtett munkakörnyezetre.

Az ügyben az Emberi Erőforrások Minisztériuma vizsgáló bizottságot állított fel, ami tavaly augusztusban meghallgatta Kiss-B. főigazgatót, és átnézte a rendelkezésre álló dokumentumokat. Majd egyetlen érintett meghallgatása nélkül azzal zárta le az ügyet, hogy szerintük nem nyert bizonyítást, hogy a „Budapesti Operettszínházban bármilyen zaklató jellegű tevékenység történt volna”.

A Nem Tehetsz Róla, Tehetsz Ellene teljes Facebook-posztja itt olvasható:

 

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt