Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A gödi Samsung ügyében a hatályos törvények betartása mellett a helyiek kompenzálására tett határozati javaslatot Dorosz Dávid

Ez a cikk több mint 2 éves.

Tizenkét pontos határozati javaslatot mutatott be a gödi Samsung gyár okozta problémák orvoslására Dorosz Dávid, az MSZP és a Párbeszéd országgyűlési képviselőjelöltje, Cseh Katalin a Momentum Európai Parlamenti képviselője és Andrejka Zombor a város alpolgármestere. A javaslat csomag a helyiek életminőségének javítását, a gyár okozta környezeti károk és az oda érkező dolgozók okozta lakhatási nyomás enyhítését és a terület különleges gazdasági övezetté nyilvánítás okozta gazdasági károk kompenzálását célozza meg.

„Mi gödiek nem az várjuk a kormánytól, hogy bezárassa vagy elkergesse a Samsungot, de a vonatkozó szabályok betartása alól ne mentesítse semmiféleképpen! Illetve minden elvárás ami jelenleg megfogalmazódik a magyarországi összes veszélyes vegyi üzemel szemben az legyen érvényes erre a gyárra is.”

– mondta el Andrejka Zombor, Göd alpolgármestere. Hozzátette azt is, egy olyan cég, ami nem is helyiket alkalmaz döntő többségében, de a környék természeti értékeit folyamatosan feléli az ne kaphasson több 10 milliárdos közvetlen támogatást. Ezt az elvárást a jövő évben felálló új kormánnyal szemben is fent tartják majd.

Cseh Katalin, a Momentum Európai Parlamenti képviselője szerint a gödi lakosoknak azonnali segítségre van szükségük:

„Nem nézhetjük tovább, hogy a gödi Samsung gyár környékén élőknek pokollá válik az életük!”

Ezért egy három problémakörre reagáló határozati javaslatot mutattak be. Ezek a Samsung gyár közelében lakók életminősége, a gyárba érkező 5000 dolgozó okozta lakhatási nyomás és a különleges gazdasági övezet és állami támogatás kérdése.

A határozati javaslatot Dorosz Dávid, korábbi fővárosi alpolgármester, Pest megye 5. számú válaszkörzetének országgyűlési képviselő jelöltje dolgozta ki, helyi civilekkel, többek között a Göd-ÉRT Egyesülettel együttműködve. Dorosz szerint az, ami Göddel és a Samsunggal történik egy ügyben foglalja össze, hogy mi a probléma a Fidesz kormányzásával.

„Ez egy természeti, egy pénzügyi és egy társadalmi probléma.”

– mondta el, hozzátette, a Fidesz lényegében túszul ejtette a várost és kiszolgáltatta a Samsungnak. A 12 pontos határozati javaslatában minden felmerülő problémára megoldást ígért. Elmondta azt is, egy ilyen komplex, összetett problémára a társadalmi és természeti részére is reagáló javaslat kell.

Ennek egyik legfontosabb része, hogy Göd kapja vissza a várostól elvett és a fideszes Pest megyei kormányhivatalhoz jutatott iparűzési adóját. Ezen kívül többek közt a lakosság számára kivásárlási lehetőség biztosítását, a gyár 50 méteres körzetében egy zöld védőzóna kialakítását, valamint a gödi önkormányzat az elvont iparűzési adóbevétel miatti  kompenzálását tartalmazza a javaslat.

Ezek mellett a jelenleg is hatályos zaj- és természetvédelmi előírások betartatását követelik.

A Mércén rendszeresen követjük a gödi Samsung gyár körül kialakult helyzetet. Így beszámoltunk arról is, hogy a lakosok rendszeresen elviselhetetlen zajra panaszkodnak a gyár felől, vagy arról, hogy természetkárosító és veszélyes elektrolit szivárog belőle, vagy arról, hogy hogyan esett el az emberek kárpótlására és a város fejlesztéséhez elengedhetetlen adóforintoktól a város, amikor a kormány (akkor még) példa nélküli módon „különleges ipari övezetté” nyilvánította a Samsung gyár területét.

A szerkesztőségünk bírtokába jutott határozati javaslat pontjai a következők:

  1. Az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy haladéktalanul kompenzálja Göd önkormányzatát maradéktalanul az elvont iparűzési adóbevétele miatt.
  2. Az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy haladéktalanul szüntesse meg a gödi különleges gazdasági övezetet.
  3. Az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy a Samsung gödi gyára körül alakítson ki megfelelő, legalább 50 méter széles zöld védőzónát.
  4. Az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy a Samsung gödi gyárában építsen ki egy környezeti monitor rendszert, különös tekintettel a gyár területén tárolt illetve felhasznált mérgező, veszélyes, gyúlékony vegyületekre.
  5. Az Országgyűlés felhívja a kormányt a Samsung gödi gyárához kapcsolódóan, hogy maradéktalanul hajtsa végre a gyár területén illetve a környező területeken a szükséges zajvédelmi intézkedéseket; készíttessen stratégiai zajtérképet és zajmonitorozási rendszert.
  6. Az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy a Samsung gödi gyárához kapcsolódó közúti forgalomnövekedés kapcsán a közlekedési kapcsolatok fejlesztése által mérsékelje a várost terhelő forgalmat.
  7. Az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy a Samsung gödi gyárának közvetlen közelében, az üzem kedvezőtlen környezeti hatásai által a leginkább érintett Göd újtelepi lakosok számára biztosítson kivásárlási lehetőséget, vagy az elköltözés lehetőségének segítését.
  8. Az Országgyűlés felhívja a kormányt a Samsung gyár jelenlegi és majdani dolgozói gödi elszállásolásának és letelepedésének koordinálására, hogy a beköltözésük ne vezessen Gödön lakhatási válsághoz, az ingatlanárak elszabadulásához illetve a kommunális és szociális infrastruktúra túlterheléséhez.
  9. Az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy biztosítsa a gödi lakosságnövekedéssel arányos infrastruktúra-fejlesztéseket.
  10. Az Országgyűlés felhívja a kormányt a Samsung gödi gyárával kapcsolatos lakossági panaszok intézményes kezelésére.
  11. Az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy vizsgálja meg a Samsungnak nyújtott állami támogatás felhasználását.
  12. Ez a határozat a közzétételét követő napon lép hatályba.
Címlapkép: göd samsung cseh katalin dorosz dávid andrejka zombor