Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kampányt indítottak a Bolsonaro alatt felpörgött esőerdőirtás ellen őslakos csoportok

Ez a cikk több mint 2 éves.

Amazóniai őslakos küldöttek indították el új kampányukat vasárnap, hogy 2025-ig megállítsák az Amazonas esőerdeinek irtását. A kampány célja, hogy 2025-re megmaradjon a pótolhatatlan erdőség 80 százaléka, mielőtt visszafordíthatatlan károk keletkeznének benne.

A küldöttek Marseille-ben indították el kampányukat, egy jövő évi, biodiverzitásról szóló ENSZ-konferencia előkészítő gyűlésén, ahol több ezer hivatalos személy, tudós és aktivista vesz részt.

A 60 százalékban brazil területen fekvő Amazóniának csak alig fele áll valamilyen hivatalos, vagy közvetlen őslakos védettség alatt, de a mezőgazdasági vállalatok, a bányászat és az olajkitermelés érdekében végzett erdőirtás Jair Bolsonaro 2019 óta tartó elnöksége alatt 12 éves csúcsot döntött.

A teljes amazóniai ökoszisztéma már elvesztette eredeti erdeinek 18 százalékát, és további 17 százalék indult erős romlásnak egy idén júliusi, 200 kutató munkáját összegző tanulmány megállapításai szerint. Carlos Nobre Amazonas-kutató szerint ha az erdőirtások elérik a 20-25 százalékos pusztítást, az erdőség egyfajta halálspirálba kerül, és teljesen elsivatagosodik.

Az Amazonas esőerdeinek talaja és növényzete hozzávetőlegesen 200 milliárd tonna szén-dioxidot tart kötött állapotban, azaz több mint ötszörösét az egész világ éves szén-dioxid kibocsátásának. Emellett a további emberi pusztítás az esőerdőben mintegy 8 ezer, máshol fel nem lelhető növény- és 2300 állatfajtát fenyeget kipusztulással.

A mezőgazdasági területeket a gazdálkodók az esőerdő területéből hasítják ki, sokszor az erdő felégetésének módszerével, ezek a tüzek pedig könnyen kontrollálhatatlanná válhatnak. Ráadásul az erdőtől megtisztított területek hosszú távon nem hasznosíthatóak gazdaságosan: a földművesek 10-15 év után felhagynak művelésükkel, mivel a gazdáknak a kimerült földek termőre fordításánál sokkal inkább megéri a végtelen erőforrásnak tűnő esőerdőből kihasítani egy újabb darabot, hogy aztán annak kimerülése után még tovább terjeszkedjenek.

2020-ban több mint 40 ezer négyzetkilométer őserdő pusztult el világszerte a Global Forest Watch (GFW) idei jelentése szerint, vagyis 12 százalékkal több mint 2019-ben. A Hollandia-méretű őserdő-veszteség legnagyobb része a brazíliai erdőirtások számlájára írható.

(Reuters)