Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az elmúlt évben majdnem kilencezer négyzetkilométernyi esőerdőt vágtak ki az Amazonas területén

Ez a cikk több mint 2 éves.

Összesen 8712 négyzetkilométernyi esőerdőt vágtak ki a brazíliai Amazonasban az elmúlt 12 hónapban, írja a HVG. Bár valamennyit csökkent a fakitermelési arány az előző évhez képest, ez még mindig az elmúlt öt év második legnagyobb mértékű erdővesztesége, derült ki a az esőerdők megfigyeléséért felelős brazil űrkutatási intézet közleményéből.

Az Ipam Amazonas-kutató intézet vezérigazgatója, Andre Guimaraes szerint bolygónk klímaegyensúlyának szempontjából döntő jelentőségű időszakot élünk, amelyhez pozitívan úgy tudunk hozzájárulni, ha megőrizzük erdeinket. Brazília pedig még időben válaszolhat erre a kihívásra.

Az Amazonas védelméért felelős brazil kormánybiztos, Hamilton Mourao alelnök viszont az elmúlt napokban elismerte: nem fogják tudni tartani az eredetileg kitűzött célt, nem tudják 12 százalékkal csökkenteni az Amazonas térségében a fakitermelés mértékét.

Tavaly ősszel mi is szemléztük azt a tanulmányt, amely azt vizsgálja, meg tud-e maradni az Amazonas esőerdőnek, vagy rövid időn belül szavannává változik a klímaválság következtében. Ebből kiderült, hogy az esőerdő 40 százaléka már elérkezett arra a pontra, amelytől a a táj pusztulása visszafordíhatatlanná vált. Mindez köszönhető a 2019 nyarán kitört, hatalmas pusztítást végző erdőtüzeknek, valamint a brazil elnök, Jair Bolsonaro politikájának is, aki nyíltan támogatja az erdőirtást, hogy ezzel rövidtávon segítse a gazdasági növekedést, és kedvezzen a támogatói jelentős részét kitevő földműveseknek.

A mezőgazdasági területeket a gazdálkodók az esőerdő területéből hasítják ki, sokszor az erdő felégetésének módszerével, ezek a tüzek pedig könnyen kontrollálhatatlanná válhatnak. Ráadásul az erdőtől megtisztított területek hosszú távon nem hasznosíthatóak gazdaságosan: a földművesek 10-15 év után felhagynak művelésükkel, mivel a gazdáknak a kimerült földek termőre fordításánál sokkal inkább megéri a végtelen erőforrásnak tűnő esőerdőből kihasítani egy újabb darabot, hogy aztán annak kimerülése után még tovább terjeszkedjenek.