Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az amerikai hadsereg azt állítja, megölte a kabuli merénylet egyik kitervelőjét, az USA újabb terrortámadástól tart

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az Amerikai Egyesült Államok hadserege magyar idő szerint szombat hajnalban bejelentette, hogy dróntámadást hajtott végre Afganisztán keleti Nangarhar tartományában. A támadásban közlésük szerint meghalt a csütörtöki kabuli öngyilkos merényleteket magára vállaló afganisztáni Iszlám Állam (IS-K) egyik tagja, aki az USA szerint feltételezhetően felelős volt a terrorcselekmény megtervezéséért.

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, csütörtökön öngyilkos merénylők robbantottak a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtéren. A támadásban legalább 185 ember vesztette életét, köztük az USA hadseregének 13 tagja.

A repülőtéren az elmúlt napokban számos kaotikus jelenet zajlott, mivel a tálibok hatalomátvételét követően sok ezer afgán próbált meg elmenekülni az országból, miközben az afganisztáni háborúban az elmúlt húsz évben részt vevő nyugati országok nagy erőkkel próbálták kimenekíteni az állampolgáraikat és az őket segítő, épp ezért a tálibok bosszújától jogosan tartó afgánokat.

A támadást az Iszlám Állam afganisztáni szervezete vállalta magára, amely  ellenségeként tekint az országban jelen lévő nyugati országokra és a tálibokra egyaránt.

Bill Urban, az amerikai hadsereg közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító  parancsnokságának (United States Central Command) szóvivője szerint a dróntámadás során megölték a terrorcselekmény egyik kitervelőjét. Urban azt is elmondta, az USA egyelőre nem tud civil áldozatokról.

Az amerikai válaszcsapásra azután került sor, hogy pénteken Joe Biden elnök-akit az elmúlt hetekben sok helyről kritizálnak az afganisztáni krízis és a nem megfelelően végrehajtott amerikai kivonulás miatt – a robbantásokra reagálva bejelentette, hogy az USA „le fogja vadászni” a terrorcselekmény elkövetőit.

A Fehér Ház szóvivője, Jen Psaki tegnapi sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy az amerikai kormány egy újabb terrortámadástól tart, ezért a terepen lévő amerikai katonák továbbra sincsenek biztonságban.

Eközben számos nyugati ország lassan befejezi az Afganisztánban rekedtek kimenekítését, az Egyesült Királyság hadserege péntek reggel jelentette be, hogy nem fogad be több evakuációs kérelmet az őket segítő afgán állampolgároktól, és megkezdték a felkészülést annak az ezer brit katonának és kormányzati hivatalnoknak a hazahozatalára, akik jelenleg még mindig Afganisztánban tartózkodnak.

Franciaország péntek este fejezte be azt a mentőakciót, amelynek keretein belül  Jean Castex miniszterelnök szerint körülbelül 2500 afgánt menekítettek ki az országból. Jean-Yves Le Drian külügyminiszter és Florence Parly hadügyminiszter az evakuációk kapcsán kialakult kaotikus állapotokért a gyorsütemű amerikai kivonulását tették felelőssé.

A tálib hatalomátvétel nyomán az elmúlt évek egyik legsúlyosabb politikai-humanitárius válsága alakult ki Afganisztánban, ahol 1979 óta egymást váltják a fegyveres konfliktusok. Az ország lakosságának mindennapjait az elmúlt negyven évben a háború borzalmai mellett a nélkülözés és a kemény politikai elnyomás határozták meg.

Ennek ellenére az USA és az Európai Unió nem hajlandó megadni a kellő segítséget a menekülni kényszerülő afgánoknak, és a konfliktusban mindenek elé helyezi a saját érdekeit. Ennek a helyzetnek az igazságtalansága ellen ma Európa-szerte több nagyvárosban szerveznek tüntetést, köztük Magyarországon is, ahol délelőtt 11-kor, a budapesti Széll Kálmán téren kerül sor a Save Afganishtan! nevű demonstrációra, amit a Mérce élőben fog közvetíteni.