Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Legalább 90 civil és 13 amerikai katona halálát okozta a kabuli robbantás, Joe Biden üzent az elkövetőknek

Ez a cikk több mint 2 éves.

Frissítés (Péntek 10:00) :

Egyre több az áldozata a szerdai robbantásoknak. Péntek hajnalra Wall Street Journal és BBC is azt írta,

legalább 90 afganisztáni civil és 13 amerikai katona vesztette életét, valamint 140-en megsebesültek a kabuli repülőtéren történt robbanásokban.

A BBC-nek az afgán egészségügyi miniszter is megerősítette a civil áldozatok számát.

Joe Biden amerikai elnök üzent a merénylet elkövetőinek és az őket támogató erőknek. Az elnök érzelmektől túlfűtött beszédében a támadásban életüket vesztett amerikai katonákat önzetlen hősöknek nevezte, majd az elkövetőkhöz fordult: „Azoknak, akik ezt a támadást végrehajtották, valamint bárkinek, aki ártani akar Amerikának, tudniuk kell

nem fogunk megbocsájtani, nem felejtünk, meg fogtok fizetni, le fogunk vadászni titeket”.

Az elnök megerősítette, hogy az Iszlám Állam hajtotta végre a terrortámadást, majd hozzátette, utasította a Pentagont, hogy dolgozzon ki terveket az ISIS létesítményeinek és vezetőinek felszámolására. ” Erővel és precizitással fogunk válaszolni az általunk választott helyen és időben”

Korábban írtuk:

John Kirby az Amerikai Védelmi Minisztérium (Pentagon) szóvivője Twitter oldalán közölte a hírt, hogy legalább még egy robbanás történt a Kabuli reptér közelében a Baron Hotelnél, nem messze az első detonációtól. A szóvivő szerint egy komplex támadás sorozatról lehet szó, amiben civilek és amerikai katonák is megsérültek.

A tálibok jelentése szerint eddig legalább 11-en haltak meg a támadásban, köztük gyermekek, NATO szövetséges katonák, valamint tálib őrök is megsérültek.

(TheGuardian)

 

Nagy erejű robbanás rázta meg a kabuli reptér egyik kapuját, órákkal azután, hogy nyugati hírszerző ügynökségek terrorfenyegetettségre figyelmeztettek. A nemzetközi repülőtér Abbey kapunak nevezett bejárata közelében tömegek álltak sorba, hogy vízumhoz jussanak és felülhessenek egy kimenekítő repülőre.

Az USA előzetes jelentése szerint öngyilkos merénylet történt. Az áldozatok pontos számát még nem ismerni.

A robbanás nem sokkal azután történt, hogy több nyugati szövetséges országok, Kanada, Lengyelország, Hollandia, Franciaország és Magyarország is bejelentette, hogy felfüggesztik a mentőakciókat, mivel hírszerzők figyelmeztettek a robbantásra. Az Egyesült Államok az utolsó ország, ami a tálibokkal kötött egyezség értelmében még augusztus 31-ig folytatja az Afganisztánban harcoló NATO katonákat segítő afgán állampolgárok biztonságba juttatását.

Az országok nem csak a robbantás tényéről, hanem annak várható helyéről is értesültek, így figyelmeztették az embereket, hogy hagyják szabadon a reptér Abbey, északi és déli kapuit. Az előzetes helyszíni jelentések szerint az áldozatok és a sebesültek mindegyike civil, afgán állampolgár, a szövetséges katonákat nem találta el a detonáció.

Az afgán szövetségesek kimentését ma felfüggesztő országok kormányai közül a The Guardian-nek hasonlóan nyilatkoztak. Szinte mindegyiküknél közös álláspont, hogy addig maradtak az országban és szervezték a mentő repülők folyamatos indulását, amíg csak lehetett. Azonban a jelenlegi helyzetben nem tudnak tovább kockáztatni. A holland kormány képviselője a lapnak szó szerint úgy fogalmazott:

„Az Egyesült Államok arról tájékoztatta Hollandiát, hogy a mai napon el kell hagynia a térséget, így az utolsó járatokat a nap későbbi felében el is indítjuk. Ez egy fájdalmas pillanat, mivel ez az jelenti, hogy az elmúlt időszak erőfeszítéseinek ellenére olyan embereket, akik jogosultak lennének a Hollandiába való kimenekítésre, hátra kell hagynunk.”

Egy csütörtöki amerikai jelentés szerint hasonlóan járthat mintegy 250 ezer(!) afgán állampolgár, akik segítették a szövetséges erőket az elmúlt húsz év során az országban, és akik a mentőakciók beszüntetésével tálibok uralma alatt az országban ragadnak.

Ebből is látszik, hogy bár az amerikai kormány kategorikusan kijelentette, nem tervezi augusztus 31-e után meghosszabbítani a katonai jelenlétét – amitől a szövetséges mentőakciók biztonsága is nagyban függ – a jelenlegi helyzet mégsem engedi meg a túl korai eltávozást. Joe Biden, amerikai elnök számára politikai katasztrófát jelentene, hogyha akár csak egyetlen amerikai állapolgárt is hátra kéne hagynia és, mivel jelenleg is 10-15 ezer fő körül vannak az országban amerikaik, így az, hogy 31-ig mindenkit sikerül biztonságba szállítani erősen kétséges.

A tálibok is már többször jelezték a NATO országoknak, hogy a határidőn ők sem hajlandóak módosítani, 31-ig minden katonának el kell hagynia az országot, azonban, mivel az ő céljuk most a kormányuk elfogadtatása és legitimálása a nemzetközi közösség szemében, így lehetséges, hogy ők is hajlandóak lesznek valamiféle alku tető alá hozásában.

Amint arról mi is beszámoltunk, a tálibok bő augusztus közepén, alig néhány nap alatt elfoglalták az afgán fővárost, Kabult és átvették az irányítást az ország felett. Az országban magyarok is maradtak, őket már sikeresen biztonságba jutatták. A tálibok ugyan amnesztiát ígértek a NATO-nak segítő afgánoknak és a nők például oktatáshoz való jogának való megőrzését is, ennek ellenére az első lépései (például a zene betiltása) nem ebbe az irányba mutatnak.

További cikkeink a témában itt olvashatóak.

(TheGuardian)