Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Talibán hamarosan kikiáltja az Afganisztáni Emirátust, Asraf Ghani elnök elmenekült

Ez a cikk több mint 2 éves.

Frissítés 6 (19:15)

A The Guardian arról számolt be a Press Associations értesülése alapján, hogy a Talibán hamarosan bejelenti az Afganisztáni Iszlám Emirátus megalakulását, mégpedig a korábban elfoglalt elnöki palotából.

Frissítés 5 (18:50)

Az Azonnali szúrta ki, hogy Albánia, Észak-Macedónia és Koszovó is vállalta vasárnap, hogy átmenetileg készek az afgán menekültek befogadására, tekintettel a tálibok gyors előrenyomulására.

Frissítés 4 (17:48)

A Talibán közleménye szerint elesett az elnöki palota is, teljes mértékben ellenőrzésük alá vonták. A hírt még nem erősítették meg.

Az afgán kormány maradékairól egyelőre semmi hír.

Frissítés 3 (16:15)

A Talibán szóvivője megerősítette, hogy a harcosaik benyomultak Kabul városába. A közlemény szerint a helyi rendőrség tagjai elmenekültek.

Közben felbukkant egy videó, amin úgy tűnik, hogy az afgán elnök és alelnöke hagyja el épp az országot repülőgépen:


Frissítés 2 (15:55)

Afganisztán elnöke, Asraf Ghani vezető kormányzati források szerint Tadzsikisztán felé elmenekült az országból.

Eközben a tálibok Kabul városkapuinál állnak, és megkezdődtek az utcai harcok.

Frissítés 1 (15:40)

Az Al-Jazeera szerint Irán három, Afganisztánnal határos tartományában is átmeneti határmenti menekülttáborokat kezdtek építeni, hogy el tudják szállásolni a határok felől érkező afgán menekülteket. Hosszein Kaszemi belügyminisztériumi tisztviselő úgy nyilatkozott, hogy

„Arra számítunk, hogy a menekültek visszatérnek majd hazájukba, ha a helyzet rendeződik Afganisztánban.”

Eközben Törökország bejelentette, hogy Pakisztánnal közösen próbálják stabilizálni a helyzetet, hogy megakadályozzák egy nagyobb menekülthullám kialakulását. Recep Tayyip Erdogan elnök egy avatási ceremónián arról beszélt, hogy a nemzetközi közösségnek erőfeszítéseket kell tennie azért, hogy visszaállítsák az ország stabilitását.

Korábban írtuk:

Miután augusztus 15-re Afganisztán 398 körzetéből 345-öt ellenőrzése alá vont a Talibán, a szélsőséges iszlám szervezet katonái megkezdték előrenyomulásukat a főváros, Kabul felé, és elfoglalták a városközponttól 40 kilométerre fekvő Bagram légibázist és börtönkomplexumot vasárnap.

A bagrami bázison található börtönben mintegy 5000 tálib foglyot őriztek az afgán hatóságok, őket most szabadon is engedték az előrenyomuló iszlamisták.

Mindeközben a hetek óta a fővárosba özönlő belföldi afgán menekültek és a helyi lakosok jelentős része pánikszerűen próbálja elhagyni Kabult, félve a fellángoló utcai harcoktól és a tálib hatalomátvételtől. A városban jelentős torlódások alakultak ki máris, ahogy a lakosok igyekeznek autóikkal menekülve elérni a repteret. A Reuters tudósítása szerint sokan inkább autóikban hagyják a slusszkulcsot, és gyalog menekülnek tovább. Sokan otthonaikba zárkózva várják az ostrom lecsengését.


Az Egyesült Államok felgyorsította hivatalnokainak és védettséget nyert helyi alkalmazottainak kimenekítését, amit szombaton kezdtek meg a kabuli repülőtérről. A művelet fedezetére kivezényelt eredetileg 3000 fős katonai csoportosítás létszámát mára 5000-re növelték. A tálibok invázióját az is segíti, hogy rengeteg, korábban beszivárgott harcosuk kezdett támadásokba Kabul szívében is.

Mindeközben – megszakítva a szokásos nyári törvényhozási szünetet – Boris Johnson brit miniszterelnök rendkívüli ülésre összehívta az Egyesült Királyság parlamentjét, hogy megvitassák a kialakult válsághelyzetet Afganisztánban. Az ülés összehívását korábban az ellenzéki Labour vezetője, Keir Starmer is sürgette.

A Labour árnyékkormányának külügyminisztere, Lisa Nandy úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy „amire most szükség lenne, az egy valódi stratégia a kormánytól.”

Nandy szerint „napok óta világos”, hogy az USA és a brit kormány „katasztrofálisan elszámolta” az afgán kormány erejét. A stratégiai bölcsesség hiánya, ahogy fogalmazott odáig vezetett, hogy az afgán hadsereg logisztikai és légitámogatás nélkül maradt, kilátástalan helyzetben. A külügyi tanács elnöke, a konzervatív Tom Tugendhat szerint az Egyesült Királyság „cserbenhagyta az afgán népet.”

Miközben amerikai védelmi minisztériumi tisztviselők már napokkal ezelőtt figyelmeztettek egy Kabul elleni tálib hadművelet megkezdődésére, Antonio Guterres ENSZ-főtitkár pénteken kijelentette, hogy az afganisztáni helyzet kezd teljesen kicsúszni az ellenőrzés alól. A főtitkár arra szólította fel a feleket, hogy tegyenek meg mindent a civilek védelmében.

A május óta tartó, és az elmúlt hetekben egyre intenzívebbé váló harcok miatt eddig mintegy 400 ezer afgán lakos kényszerült elhagyni az otthonát, sokan pedig a most még relatív biztonságot nyújtó, de egyre inkább fenyegetett Kabulban keresnek menedéket, ami egy esetleges ostrom során akár katasztrófához is vezethet.

(BBC; Reuters; The Guardian; Al Jazeera)