Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kollégiumok kényszer hatására döntöttek, de ismét a legkiszolgáltatottabbak járnak pórul

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, idén szeptemberben Magyarországon kerül megrendezésre az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK), amely miatt egyes egyetemi hallgatók csak késve költözhetnek be kollégiumi helyükre, ugyanis szeptember második hetében zarándokokat és szervezőket fognak elszállásolni az intézményekben. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) közleményéből az is kiderül, hogy összesen több mint 5000 kollégiumi férőhelyre van szükség a rendezvény lebonyolításához. A rendezvényen való részvételhez ráadásul nem szükséges védettségi igazolvány, éppen ezért több kollégista is egy esetleges negyedik hullám kitörésétől tart, amennyiben a zarándokokat az egyetemi intézményekben fogják elszállásolni.

Múlt héten két nagy egyetem, az ELTE és a BME is hivatalos közleményben erősítette meg, hogy kollégiumi szobákat bocsát a NEK vendégei rendelkezésére. Az ELTE maximum 2200 vendég elszállásolását ígérte meg, az egyetem Ajtósi Dürer sori, Damjanich utcai és Kőrösi Csoma Sándor kollégiumaiban. A BME nagyjából 2000 főt fog befogadni az egyetemi kollégiumaiban, a Kármán Tódor és a Schönherz kollégiumok kivételével. A BME Egyetemi Hallgatói Képviselete (EHK) kérésére azonban az egyetemi vezetés szerdán a NEK számára biztosítandó férőhelyek számát 1650-re csökkentette.

Az ELTE közleményében jelezte, hogy az egyetem elengedi a beköltözni nem tudó hallgatók szeptemberi nekkollégiumi díjait, illetve az érintett időszak nem számít majd igazolatlan hiányzásnak a jelenléti oktatás során, valamint az egyetem biztosítja majd az érintett hallgatóknak a tananyag online elérését is. Azt is megjegyezték, az ELTE a kollégiumi férőhelyek felszabadításának tervezésébe bevonta a hallgatói önkormányzatot is, ám a BME EHK közleményében pont hogy az egyeztetés hiányára panaszkodott. Szerintük ugyanis

a HÖK teljes kihagyása, előzetes tájékoztatása nélkül készült, annak tartalma, összeegyeztethetősége a folyamatban lévő kollégiumi felvételi eljárással, valamint a javasolt eljárásrend és annak megvalósíthatósága az EHK-val nem lett egyeztetve. Az egyeztetést a dokumentum nyilvánossá tételét követően megkezdtük, valamint jeleztük, hogy az abban foglaltakkal nem értünk egyet”.

Az EHK tájékoztatójából az is kiderül, hogy a BME hallgatói testülete másnap három másik egyetemi HÖK képviselőjével, a HÖOK elnökével, illetve Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárral tárgyalt, mely során a hallgatók többek között a beköltözni nem tudó kollégisták szeptember havi kollégiumi díjának eltörlését, az elsőéves hallgatók elszállásolását követelték, illetve hogy az érintett hallgatókat semmifajta hátrány ne érje tanulmányaik során. Az EHK azt is jelezte az Információs és Technológiai Minisztérium (ITM) felé, hogy csökkentsék a rendezvényre meghatározott férőhelyek számát, aminek a minisztérium és az egyetemi vezetés másnapi válaszukban eleget is tett. A többi kérésre egyelőre nem érkezett válasz.

A BME Építőmérnöki Kar hallgatói közös állásfoglalást adtak ki az ügyben, melyben kijelentik, hogy nem támogatják a kiosztott kollégiumi férőhelyek kiadását a szorgalmi időszakban, tevékenységükkel nem szeretnének asszisztálni saját hallgatótársaik megkülönböztetéséhez és költöztetéséhez.

A közleményben az elmúlt évek járványhelyzettel kapcsolatos nehézségeire is kitérnek, amely nemcsak az oktatás színvonalát, de a hallgatók mentális egészségét és anyagi helyzetét is befolyásolta. Elmondásuk szerint rengeteg hallgató és oktató várta már a hagyományos jelenléti oktatást és a nyugodt tanévkezdést, azonban úgy vélik, a jelenlegi tervek szerint ez nem adódhat meg, hiszen

„a tanévkezdés előtt két héttel közölt és előkészítetlenül, partneri kommunikáció nélkül tálalt »döntéshozás« nem teszi lehetővé így se a hallgatók számára, sem oktatóink számára”.

Az ELTE HÖK még nem adott ki hivatalos állásfoglalást az ügyben, bár az egyetem kollégiumi hallgatói önkormányzata Facebookon elnézést kért az érintettektől az „okozott kellemetlenségekért”. Az ELTE azt is elárulta, az ITM 135 millió forintnyi, kollégium-fejlesztésekre fordítható összeggel támogatja az intézményt, amennyiben szálláshelyet nyújtanak a zarándokoknak. A szociális kollégiumokra fordítandó állami támogatásokat a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szabályozza. Ez alapján az intézményeknek járó kollégiumi kvóta már évek óta ugyanolyan alacsony. Korábban már előfordult, hogy néhány kollégiumban bizonyos rendezvényekre nyáron kiadtak férőhelyeket, de sohasem a kollégisták férőhelyének rovására. Azonban a kormány most mégis több ezer hallgatónak nehezítheti meg a tanévkezdését azzal, hogy a kollégiumi támogatások összegét a NEK résztvevőinek elszállásolásához köti.

„Először a BME honlapján értesültünk róla, aztán este kaptunk egy homályos e-mailt, amiből például nem derült ki, hogyan költözhetünk majd fel, vagy hol tároljuk a dolgainkat a rendezvény idejére”

– nyilatkozta a Mércének egy, a neve elhallgatását kérő hallgató, aki attól fél, ha névvel szólalna fel, elveszítené saját férőhelyét.

„Kaptunk egy olyan ígéretet is, hogy a nyári kolisok maradhatnak szeptemberben. Viszont az egész helyzettel két komoly aggályunk van.

Például, hogy ősztől a kollégistáknak csak védettségi igazolvánnyal lehet beköltözni, viszont a rendezvényen részt lehet venni anélkül is. Az új delta variáns fényében pedig nagyon aggódunk, hogy emiatt egy újabb fertőzési gócpont is kialakulhat.

Beígértek ugyan egy fertőtlenítést a NEK után, de nem tudjuk, hogy az mire lesz elég” – fogalmazott a kollégista. Elmondása szerint több hallgatótársa is aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy esetlegesen újra be kell zárni a kollégiumokat, valamint hogy visszatérhetnek az online vagy hibrid oktatásra.

„Tudjuk mi is, hogy a kollégiumi igazgatók egy kényszer hatására döntöttek így, de most megint azok járnak pórul, akik a legkiszolgáltatottabbak. Ráadásul azt érezzük, ha valamilyen kiállást szerveznénk az ügyben, akkor úgy interpretálnák, hogy a keresztények ellen szólalunk fel.”

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás