Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A nagy dolgozói bizonytalanság ellenére sem végeznek antitest-tesztelést a vasutasoknál

Ez a cikk több mint 2 éves.

Egyes beadott vakcinák esetében nem termelődik kellő ellenanyag a beoltottak szervezetében, vagyis az oltás ellenére sem rendelkeznek védettséggel a koronavírus ellen. A MÁV-Volán-csoport munkavállalóinak körében ennek eredményeként jelentős bizonytalanság tapasztalható – írja honlapján a Vasutasok Szakszervezete (VSZ). Hozzáteszik azt is, hogy ezért kezdeményezték, hogy a munkáltató vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a vállalatcsoport egészségüket féltő munkavállalói ingyenes koronavírus-antitest vizsgálaton vehessenek részt.

A MÁV-Volán csoport ezért a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. (VNK) vezetőjét kérte fel arra, hogy az antigén tesztelés orvos-szakmai megalapozottságát megvizsgálja. Ennek a vizsgálatnak az eredményét tette közzé nemrég a VSZ a honlapján. Eszerint az antigén tesztelést nem javasolják.

Az indoklás szerint az ellenanyag vizsgálat személyenkénti elvégzése nem indokolt, mivel annak csak lakossági szintű felmérések esetében lenne jelentősége. Illetve az nem zárja ki, hogy más módon – például sejtes immunitással – a beoltott személy védettséget élvezzen. A VNK megjegyzi azt is, az antitest vizsgálat megbízhatósága nem teljes körű, például a Sinopharm vakcina esetében a nem védetteknél más módszerrel az esetek 80%-ban sikerült igazolni a védettséget.

Itt kitérnek arra is, hogy Magyarország Kormányának döntése az volt, hogy inkább emlékeztető oltást tesz lehetővé a magyar lakosság számára, „mert az nagyobb lakosságszintű hasznot hoz”. Így a VNK arra buzdítja azokat, akik bizonytalanok a védettségi állapotukat tekintve, hogy inkább a harmadik, emlékeztető oltást vegyék fel.

A VNK az indoklásában gazdasági okokat is megjelöl, mint az ingyenes antigén tesztelés elleni érvet. Szerintük ugyanis a megbízható tesztelés teljes költsége személyenként 11-12 ezer forintba is kerülhet, ami a MÁV-nak mint munkáltatónak jelentős költséget „a munkavállalóknak bizonytalanul értékelhető eredményeket és vele fölösleges aggódást hozna”.

Megkeresésünkre a VSZ alelnöke, Zlati Róbert elmondta, a kollégáik kérését továbbították a munkáltató felé amikor az ingyenes antigén tesztelés lehetőségének megvizsgálását kérték. Szerinte most mindenki bizonytalan és úgy látják, az oltás sem oszlatott el minden kétséget.

Bár tudomásul veszik a VNK indoklását, szakmailag megalapozottnak tartják, de úgy látják, az további bizonytalanságot szülhet. Egyrészt mivel az indoklásban az szerepel, hogy egy ilyen tesztelésnek csak lakosságszinten lenne értelme, ami nyilván nem a MÁV feladata. Másrészt szerinte nehéz annak pártatlanságát is egyértelműen megállapítani, mivel a szakmai szempontok mellett gazdasági indokokat is felhoz és a kormány álláspontját közvetíti, ami alapvetően antigén tesztelés ellenes.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a főváros a nyáron ingyenes antigént-tesztelést végzett a 60 év felettiek körében. Ennek eredményeiből kiderült, hogy a Sinopharm vakcinájával oltottak mintegy negyede nem rendelkezik antitestes védettséggel. (Hasonló eredményt hozott egyébként a Semmelweis Orvostudományi Egyetem kutatása is, ami a Sinopharm vakcinával oltottak 16%-nál hozott elégtelen eredményt.)

Ennek kapcsán akkor az ATV kereste meg az Emberi Erőforrások Minisztériumát azzal a kérdéssel, hogy tervezik-e országosan ellenőrizni a kínai vakcinával oltottak védettségi állapotát.

A kormányzati szerv a kérdésre öblös sorosozással válaszolva jelentette ki, nem terjeszti lakossági szintűre az ingyenes vizsgálatokat.

Címlapkép: MÁV / Facebook