Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sorosozással nyomatékosította a kormány, hogy nem lesz országos méretű a fővárosi ellenanyag-tesztelés

Ez a cikk több mint 2 éves.

Öblös sorosozásssal reagált a kormány a Fővárosi Önkormányzat 60 év felettiek körében végzett, ingyenes koronavírusantitest-vizsgálatára. Mint ismert, a Fővárosi Önkormányzat – az arra jelentkező kerületi önkormányzatokkal együttműködésben – az elmúlt hét elejétől ingyenesen lehetőséget biztosított 60 év feletti budapesti lakosok számára koronavírusantitest-tesztelésre.

A budapesti tesztelés során 1760 vizsgálatból értékelték ki a kedden este közzétett eredményeket, amelyek a résztvevők véletlenszerű kiválasztásának, illetve a súlyozás hiányában nem képviselnek a hatvan év feletti budapestiek vonatkozásában reprezentatív mintát. Ugyanakkor a vizsgálat fontos tanulsága, hogy

A Sinopharm oltóanyag esetében 23,90%-os mértékben volt tapasztalható az antitestek elégtelen mennyiségének jelenléte a vérkeringésben.

A többi oltóanyag esetében a megfelelő antitest-szinttel nem rendelkezők aránya lényegesen alacsonyabb volt.

A tesztelés első hetének eredményei:

Oltóanyag típusa IgG antitest 50 AU/ml alatt, a védettség nem elégséges %-os érték IgG antitest 50 AU/ml fölötti értéken, a védettség elégséges %-os érték
AstraZeneca 0 0,00% 90 100,00%
Janssen 0 0,00% 4 100,00%
Moderna 0 0,00% 42 100,00%
Pfizer-BioNTech 2 0,75% 264 99,25%
Sinopharm 294 23,90% 936 76,10%
Szputnyik V. 7 5,47% 121 94,53%

Forrás: Fővárosi Önkormányzat

A tesztelés során vénás vérből vett mintából, az ABBOT diagnosztikumokat gyártó cég által forgalmazott SARS-CoV-2 IgG II Quant Assay teszt módszer alkalmazásával, szerződött külső laboratórium végezte el a vizsgálatokat.

A fővárosi teszteléssel kapcsolatban még az eredmények közzététele előtt megkereste az ATV az Emberi Erőforrások Minisztériumát azzal a kérdéssel, hogy tervben van-e a kínai vakcinával oltottak körében az ellenanyagszint országos vizsgálata, valamint ha meglesz a főváros tesztelésének az eredménye, egyeztetnek-e Karácsony Gergely főpolgármesterrel.

„A Fővárosi Önkormányzat Soros György támogatásával indított Covid-tesztakciója a baloldal oltásellenes kampányának, és Gyurcsány embereinek a kifizetése; hetek óta köztudott, hogy Karácsony Gergely Gyurcsányhoz közel álló baloldali vállalkozásokat fizet így ki”

– írta az EMMI az ATV Híradónak.

Korábban Novák Katalin miniszter családügyi miniszter azt nyilatkozta – ugyancsak az ATV-nek -, hogy nem tervez a kormány országos akciót az oltások utáni ellenanyag szint mérésére.

A tárca emellett arra hivatkozott, hogy az állam a fertőzésgyanús betegnek ingyenesen biztosítja a gyorsteszteket és a PCR-tesztelést is. Az Emmi emellett a   az amerikai élelmiszer‑ és gyógyszerfelügyelehatósági hatóság (FDA) álláspontjára támaszkodva azt is írta, hogy a negatív ellenanyagteszt nem feltétlenül jelenti a védettség hiányát a beoltott emberekben, illetve, hogy a kormány jelenleg is vizsgálja az immunitást, az eredményeket pedig azok kiértékelése után publikálják.

A Semmelweis Egyetemen  eközben lezárult az a koronavírus ellenanyagszint-vizsgálat, melynek kapcsán mind az öt, Magyarországon használt vakcina hatására létrejött ellenanyagszintet tesztelte egy 1200 fős mintán az egyetem laboratóriuma.

Az egyetem mérésén ugyancsak a kínai vakcina szerepelt a leggyengébben, 84 százalékos eredménnyel (vagyis 16 százaléknál volt elégtelen az ellenanyagszint).

A 881 egy kínai vakcinával oltott személyből a 60 évesnél idősebbek 18 százalékánál hoztak negatív eredményt az egyetemi vizsgálatok.Az egyetem szerint a Szputnyiknál 100 százalékos volt az eredmény, vagyis a vizsgálatára jelentkező, orosz vakcinával oltott 120, korábbi negatív teszttel rendelkező személy mindegyikénél megfelelő ellenanyagszintet mutattak ki.

Vakcinákra lebontva a SE vizsgálatának eredménye:

  • a Sinopharm esetében vizsgált 881 oltott 84 százaléka mutatott pozitivitást
  • a Pfizernél a vizsgált 109 oltott 97 százaléka volt pozitív
  • a Modernánál a vizsgált 16 személy 94 százaléka volt pozitív
  • a AstraZenecával oltott 69 személy 97 százaléka volt pozitív
  • a Szputnyikkal oltott 120 jelentkezőnél mindenkinek pozitív lett az ellenanyagszint-mérése.

Az egyetem ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy a pozitív eredmények aránya alapján a Magyarországon használt öt kétdózisú vakcina hatásosan ki tudja váltani az ellenanyag-termelést. Hozzáteszik azonban, továbbra is úgy gondolják, hogy az egyes vakcinák hatásosságának mértéke csak az oltást követően fellépő fertőzések, megbetegedések, kórházi felvételek és halélesetek számának alakulása alapján határozható meg.

Kedden először beszélt kormánytag arról, hogy szükség lesz Magyarországon harmadik oltásra is. Kásler Miklós a Spirit Fm-nek adott rádióinterjújában azt mondta, elsősorban 60 év felett, 6 hónap után célszerű beadni a harmadik oltást. Kásler szerint a szerdai kormányülés után már „konkrétumokról lehet beszélni ebben a kérdésben”, és „nagyon pontos döntés lesz, vakcinatípusokra lebontva”.

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt