Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Soron kívüli oltás, a védetlen kizárása ének és testnevelés óráról – így készülnek máshol a becsöngetésre

Ez a cikk több mint 2 éves.

Itthon ugyan egyelőre a legtöbb szülő még nem tudja, hogyan várja a tanévet, és a szakszervezetek is szeretnék, hogy tisztábban folyjon az iskolák újranyitása, az biztos, hogy a legtöbben a személyes oktatáshoz való visszatérésnek örülnének. Nem csak azért, mert az online oktatás a szülőkre és a tanárokra is extra terheket ró, hanem azért is mert a fiatalok felénél mentális problémák alakulhattak ki a társaiktól való elszigeteltség következtében.

Nem csak hazánkban, hanem Európa és világszerte is különböző módokon készülnek a kormányok és a szakemberek a becsengetésre. Ezekből gyűjtöttünk néhány példát, amikből látszik, hogy az oltatlan tanulók névszerinti listázásán túl is vannak megoldások a fertőzések elkerülésére.

Olaszországban kormányzati felszólításra soron kívül oltják a 12 és 18 év közöttieket az iskolák nyitására készülve. A 19 év alattiak mintegy 40%-a , közel 2 milió fiatal már megkapta az első oltását. Mario Draghi miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy az iskolai év szeptemberben a szokásos rendben indul, személyes oktatással. Ehhez a tanároknak kötelezően kell rendelkezniük védettségi igazolvánnyal.

Skóciában a gyerekek legtöbbje a héten már visszaült az iskolapadba, ahol az első hat hétben egyes megelőző óvintézkedések még érvényben maradnak. Többek között arra buzdítják a diákokat, hogy heti kétszer végezzenek gyorstesztet otthon még akkor is, ha nincsenek tüneteik. Az iskolákban továbbra is kötelező a maszkviselés, a dolgozókat arra kérték, hogy egymástól és a diákoktól az iskolák területén legalább egy méteres távolságot tartsanak.

A skót oktatási miniszter azt mondta, ezek a korlátozások mindaddig érvényben maradnak, amig a dolgozók mindegyike megkapja a második oltását. Ezek mellett megváltoztatták a fertőzöttek és a kontaktszemélyek izolálásának szabályait azért, hogy ne essenek ki egész osztályok az oktatásból egyetlen fertőzött diák miatt. Így mostantól azok, akik kapcsolatba léptek fertőzöttel csak addig kell, hogy otthon maradjanak, amíg negatív PCR teszt eredményük nincs. A fertőzött diákoknak továbbra is 10 napos önkéntes karanténba kell vonulniuk.

Csehországban azok a diákok, aki nem tudják érdemben igazolni védettségi státuszukat és megtagadják a tesztelést, azok kizárhatóak lesznek különböző tevékenységekből, így az ének és a testnevelés órákról. Sőt, nekik lesz csak kötelező a maszkviselés az osztálytermekben is és ha evés vagy ivás miatt leveszik azt, akkor a többiektől másfél méteres távolságot kell tartaniuk. Az osztálytermeken kívül a maszk mindenki számára kötelező.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila