Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Utoljára találkozott egymással hivatalosan Angela Merkel és Vlagyimir Putyin

Ez a cikk több mint 2 éves.

Minden bizonnyal utoljára látogatott el kancellárként Moszkvába Angela Merkel, miután már korábban bejelentette, hogy nem indul a szeptemberi általános német választásokon és visszavonul a politikától. Vlagyimir Putyin a négyszemközti megbeszélést megelőző sajtótájékoztatón elmondta, a két ország közti jelenlegi jó viszony nagyban köszönhető a kancellárnak: jelenleg Németország az oroszok egyik legfontosabb partnere.

A megbeszélés egyik központi témája az Afganisztánban kialakult helyzet volt, amiről a két vezető egészen eltérően vélekedett. Amint arról mi is beszámoltunk, a tálibok alig néhány nap alatt elfoglalták az afgán fővárost, Kabult és átvették az irányítást az ország felett. Angela Merkel szerint a helyzet drámai és rémisztő és hozzátette azt is, számukra most az a prioritás, hogy azokat az afgán állampolgárokat akik segítették Németországot az elmúlt húsz évben mielőbb kimenekítsék és biztonságba helyezzék.

Putyin igyekszik jó kapcsolatot kialakítani a tálibokkal, így az egyik utolsó ország ami fenntartotta nagykövetségét Afganisztánban, az Kína és Pakisztán mellett Oroszország. Az elnök felszólította a nyugati országokat, hogy előzzék meg Afganisztán összeomlását, úgy fogalmazott: majdnem az egész országot a tálibok irányítják.

„Ezek a realitások és ezekből a realitásokból kiindulva kell megakadályoznunk az afgán állam összeomlását.”

Merkel látogatása Putyin legnagyobb kritikusának és legismertebb ellenzéki vetélytársának, Alexej Navalnij megmérgezésének évfordulóján történt, így erről is esett néhány szó a két vezető közt. Merkel felszólította az orosz vezetőt, hogy eressze szabadon Navalnijt. Putyin, aki már többször tagadta, hogy köze lenne a politikus megmérgezéséhez, elmondta, hogy több tiszteletet kér az orosz bíróságok döntéseinek.

A kelet-ukrajnai helyzettel kapcsolatban Putyin megkérte kollégáját, hogy az dolgozzon egy békés megoldásért, hozzátette, hogy szerinte a Minszki békeszerződés ennek az egyetlen helyes útja. Merkel, aki vasárnap az ukrán elnökhöz is ellátogat, azt mondta: patthelyzet alakult ki Ukrajnában – azonban előrelépésre számít a következő hetekben.

A két vezető elmondta azt is, annak ellenére, hogy az évek során több kérdésben is erősen különböző álláspontot foglaltak el, gyakran kritizálva egymás politikai tevékenységét, kettejük közt a kommunikáció mégis állandó volt az elmúlt 16 évben.

(DeutscheWelle, TheGuardian)