Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Venezuelában átvettek és szocialista vállalatként üzemeltetnek a munkások egy bezárt kukoricapehelygyárat

Ez a cikk több mint 2 éves.

Venezuelai munkások átvették a Kellogg cég kukoricapehely-gyárat, miután a gyár vezetése magukra hagyta őket mikor a cég kivonult Venezuelából. A gyárat azóta „szocialista vállalatként” üzemeltetik, és Szocialista Kellogg néven ismertek – írja a Monthly Review a Fight Back News nyomán.

A gyárat üzemeltető Kellogg képviselői 2018 májusában hazaküldték a munkásokat hétvégére „karbantartási munkálatok” miatt, majd mikor a dolgozók a következő munkanapon felvették volna a munkát, a gyáron felirat hirdette, hogy a cég kivonul Venezuelából.

A munkásokat senki sem tájékoztatta előre, ráadásul a több száz embernek, aki munka nélkül maradt, a cég kevesebb végkielégítést fizetett, mint amennyit a szakszervezettel kötött megállapodás alapján kellett volna. Ezért a munkások úgy döntöttek, hogy tovább folytatják a termelést.

Ezt megkönnyítette nekik, hogy a cég uszkve egy évre elegendő nyersanyagot – kukoricát, cukrot – is hagyott a gyárban, ráadásul ezeket mind Venezuelában állítják elő, szóval pótolni is lehet a készleteket. Emellett a munkások rendelkeztek a gépek üzemeltetéséhez szükséges szaktudással.

A helyi szakszervezet vezetője, Orlando Contreras úgy látja, hogy a Kelloggnak nem volt valódi oka kivonulni az országból, véleménye szerint politikai motivációk vezérelhették. Mint elmondta,

„politikai okokból zártak be, mert nem támogatták a Maduro-kormányt”.

Contreras elmondta, hogy „a szakszervezet azonnal lépett, mikor bezárták a gyárat. Felhívtuk valamennyi munkást, hogy elmondjuk nekik, mi történt. Azután kapcsolatba léptünk a Munkás Konföderációval és a kormánnyal, hogy kidolgozzuk a gyár újranyitásának lépéseit. A Munkaügyi Minisztérium segített a munkásoknak kapcsolatba lépni a kormányügynökségekkel, a főügyésszel és a Népi Ellenállás ügynökséggel, hogy felügyeletük alá vonhassák a gyárat”.

Milton Torres, a gyár jelenlegi vezetője kifejtette, ez azért volt lehetséges, mert a munkások jól képzettek és magas fokon szervezettek voltak. Elmondása szerint a gyár jelenleg szocialista vállalatként működik, és céljuk hogy méltó megélhetést nyújtsanak a munkásoknak és segítsék az ország élelmiszer-ellátásának biztosítását. Emellett ügyelnek a minőség fenntartására, a termelés volumenének növelésére és az eszközök megfelelő karbantartására, hogy fenntartható legyen a kukoricapehely-gyártás.

A vezető elmondta, hogy a gyár átvétele óta a munkásokat bevonják az őket, valamint a termelést érintő döntésekbe, és a juttatásaikat is növelték – tekintve, hogy kevésbé vannak kitéve a tőkés növekedési kényszernek. Jelenleg tárgyalásokat folytatnak a kormánnyal, hogy több helyen árulhassák a terméküket.

A Kellogg természetesen beperelte Venezuelát és személyesen Torrest is, mert továbbra is a cég logóját, valamint a cég tulajdonát használják. Torres ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy amennyiben a Kellogg vissza kíván térni, úgy visszaszolgáltatják a gyárat – amennyiben a cég megtartja a munkások jelenlegi jogait és juttatásait.

Címlapkép: Fight Back News