Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Kúrián támadják meg a kormány népszavazási kérdéseit a kétfarkúak

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt megtámadta a Kúriánál a kormány négy népszavazási kérdését, melyeket szemlátomást a nemzeti konzultációk funkciójában használnak. A párt az alább olvasható Facebook bejegyzésben számolt be a lépésről.

 Az MKKP felhívja a figyelmet, hogy a kormány-féle népszavazásnak ebben a formában nincs értelme, hisz az országgyűlés már meghozta a döntést.

Mint írják,

„Valamennyi kérdés megsérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét. Az országos népszavazás rendeltetése, hogy az ország sorsát érintő legfontosabb kérdésben a népszuverenitás közvetlen megnyilvánulásaként az Országgyűlés helyett a választópolgárok közössége közvetlenül hozzon döntést

Ezzel szemben esetünkben a kezdeményező kinyilvánított szubjektív szándéka az, hogy a népszavazás mintegy tömegtámogatást adjon a Kormány számára az Európai Unió kötelezettségszegési eljárásában való részvétel során.”

De arra is emlékeztetnek, hogy a megerősítő népszavazás intézményét épp a jelenlegi kormánypártok törölték el, így akként sem lehet rá hivatkozni. Azt is megemlítik, hogy értelmük sincs a népszavazási kérdéseknek. Erre a problémára egyébként már itt a Mérce hasábjain is kitértünk, rávilágítva, hogy a népszavazás voltaképp politikai kampánycélokat szolgál.

Ezekről a kérdésekről lesz népszavazás valamikor a közeljövőben:

  • Támogatja-e Ön, hogy köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyerekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön,  hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemi átalakító kezelések?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

A kétfarkúak azt is nehezményezik, hogy nincsenek jól körülhatárolva a rendelkezések, mint írják, Több esetben nincs definiálva, hogy ki a kérdések alanya, például hogy kik ne mutathassanak be kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat vagy éppen, hogy csak az emberek nemváltását nem szabad-e bemutatni vagy pl. a bohóchal vagy a szalagos muréna nemváltoztatását tartalmazó ismeretterjesztő filmet se.”

A kutyák szerint összességében nézve a kérdések összemosnak egymástól különböző dolgokat, nem világos hogy a szavazás eredményeként milyen testületnek és hogyan kellene döntenie, de adott esetben a szabályozás maga is betarthatatlan lenne, vagy amennyiben mégis betartanák, az kulturális és társadalmi szempontból különösen káros lenne.

Ahogy kollégánk is kifejtette, a homofób törvény betarthatóságát nagyban nehezíti, hogy gyakorlatilag fogalmunk sincs, hogy mit jelent a „homoszexualitás népszerűsítése”, de egyelőre még abban sem lehetünk biztosak, hogy kik tarthatnak majd szexuális felvilágosítást a gyerekeknek. Bár ezzel kapcsolatban ne legyen illúziónk, vélhetően az egyházi és kormánypárti civil szervezetekre hárul eme nemes munka.

Korábban már a TASZ szakértője, Pásztor Emese is kifejtette, hogy noha átmentek az orbáni népszavazási kérdések a Nemzeti Választási Bizottságon, ettől függetlenül komoly tartalmi problémák vannak velük. Miközben a kormány kérdései rögvest zöld utat kaptak, addig Karácsony Gergely főpolgármester magánszemélyként beadott választási kérdéseit egyelőre nem vette napirendre a szervezet. Orbán kérdéseire szinte bizonyosan kollektíven választ adhatunk még a tél folyamán, ezzel szemben a Népszava szerint a főpolgármester által benyújtott kérdéseken az államigazgatás különböző intézményei még hónapokon át üldögélhetnek.

Noha még tart a veszélyhelyzet, a kormány engedélyezte a népszavazások rendezését, de csak országos szinten. Azt egyelőre nem tudta tudományosan alátámasztani a kormány, hogy országos népszavazások miért rejtenek kevesebb járványügyi kockázatot, mint a helyi népszavazások, bár a Nemzeti Népegészségügyi Központnak kétségkívül erre is van válasza.

Ugyan kommunikációjukban rendszerint hangosan tiltakoznak ellene (a Jobbik kicsit halkabban), magyarországi pártok közül eddig egyedül a viccpárt ment neki jogi úton a kormány népszavazásának. Más jogorvoslati kérelem eddig nem érkezett.

Frissítés, 17:02 – A Momentum és a TASZ is a bírósághoz fordul

A TASZ közleménye szerint

„A benyújtott kérdések azt igazolják a szervezet szerint, hogy a kormány kezdeményezése nem a népakarat valódi kinyilvánításáról szól, hanem arról, hogy a kabinet a  népszavazás álcája mögött folytassa a saját polgáraival szembeni gyűlöletkeltést, a gyerekeket használva fel eszközként.”

A Momentum pedig azt írta, hogy

„A Momentum szerint a gyerekeknek is joguk van az információkhoz, a képzésekhez szexuális a terén is, nem csak a szülőnek van joga a gyerekneveléshez. Szerintünk nem államosítani és betiltani kell a fiatalok szexuális felvilágosítását, hanem minél inkább ki kell azt szélesíteni. Az a gyermek, amelyik megfelelő korban kap széleskörű információkat a szexualitás kérdésköréről sokkal kevésbé lesz elveszett, sokkal jobban fogja ismerni önmagát és sokkal jobban fogja tudni támogatni azokat a társait, akiknek segítségre, támogatásra van szüksége. Szerintünk az állam feladata azt garantálni, hogy akár az LMBTQ témában, akár a nem kívánt terhesség megelőzésében a gyermekek idejében megkapják szakemberektől a személyes és szociális fejlődésükhöz szükséges információkat.”

A homofób kampányt kiemelt témaként kezeljük a Mércén. Témába vágó cikkeink itt érhetők el.

Címlapkép: Tüntetés a Kossuth téren 2021.06.14-én a Fidesz pedofilellenes törvényébe rejtett homofób módosító ellen. / Fotó: Rajzák Kinga