Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az orvosi kamara felmérése szerint sincs elég orvos az ellátórendszer működtetéséhez

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Népszava írta meg, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) 279 szakorvos bevonásával zajlott friss kutatása szerint az egészségügyben dolgozó szakorvosok úgy vélik, nincs elég orvos a jelenlegi ellátórendszer zavartalan működtetéséhez. A hiányzó orvosokról pontos számokat a MOK alelnöke, Álmos Péter sem tudott mondani, azonban az elmúlt hetekben tapasztalt leállások a kamarai vezető szavait igazolják.

Mint ahogy azt mi is megírtuk, az Uzsoki Kórházban a múlt héten jelentették be, hogy a nyár végéig szünetel a sürgősségi ellátás a felmondások következtében kialakult orvoshiány miatt (hétfőn azonban a kórház azt közölte a Facebook-oldalán, hogy mégis folytatódik a sürgősségi ellátás). Hétfőn a Honvédkórház jelentette be, hogy szeptember 11. és 13. között szüneteltetni fogják a sürgősségi ellátást (a leállás pont egy időbe esik a budapesti Eucharisztikus Világkongresszus záróeseményének időpontjával). Júliusban pedig a zalaegerszegi kórház traumatológia osztályán mondott fel hét szakorvos, ezzel tulajdonképpen megszűnt a traumatológiai ellátás a zalai megyeszékhelyen. Ahogy azt a Népszava tudósítása is megírta,

az ügyeletekben felmerülő orvoshiány igen nagyrészt annak a ténynek köszönhető, hogy miközben a kormány jelentősen megemelte az orvosok alapbérét, ezt az emelést az esetek többségében nem követte az ügyeleti díjak emelése.

Ahogy arra a Telex februári elemzése is rámutat, az alapbéren felül kapható ügyeleti díj tekintetében jelentős eltérések voltak kórházanként, vagy akár egy adott kórház különböző osztályai között is. Az új egészségügyi szolgálati jogviszony márciusi bevezetése óta jogszabályilag van rögzítve, hogy az orvosok ügyeleti órabére nem haladhatja meg a főállásban kapott órabérüket.

Mivel az elmúlt években sok kórházban bevett gyakorlattá vált, hogy az olyan hiányszakmákban mint a traumatológia, sürgősségi ellátás, aneszteziológia dolgozó orvosoknak a törvényileg meghatározott ügyeleti díj többszörösét fizették ki, így ők most jóval kevesebbet keresnek az új szabályozás következében csökkenő ügyeleti díjaik miatt. Zalaegerszegen is az vezetett tömeges felmondáshoz a traumatológiai osztályon, hogy az orvosok és a kórház vezetősége nem tudott megegyezni az ügyeleti díjakban.

Elviekben az Országos Orvosi Főigazgatóság engedélyével továbbra is lehetséges megemelt ügyeleti díját adni, ám ahogy Álmos Péter elmondta, az orvosi kamara nem kapott arról felvilágosítást, hány intézmény fordult ilyen kérelemmel a Főigazgatósághoz. Ezért a MOK inkább felmérést végzett az orvosok körében, amelyből az derült ki, hogy  a hétköznapokon 9, hétvégéken pedig 12 ezer forintos  nettó ügyeleti bérrel lennének elégedettek.

Álmos Péter azt is megemlítette, hogy hiába tették engedélykötelessé a másodállások vállalását az orvosok számára, ezzel nemigen lehet spórolni, mivel elmondása szerint továbbra is

minden harmadik orvos kezel másodállásban vállalkozóként betegeket az állami egészségügyben – sok esetben azért, mert nem akarják, hogy betegek maradjanak ellátatlanul.

Címlapkép: MTI/Rosta Tibor