Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Épp az Eucharisztikus Világkongresszus zárórendezvénye idején áll le két napra a Honvédkórház

Ez a cikk több mint 2 éves.

Dr. Kunetz Zsombor tette közzé Facebook oldalán a Nemzeti Népegészségügyi Központ határozatát, miszerint a Honvédkórház központi telephelye teljesen leáll szeptember 11. este 8 és 13. reggel 6 óra között. A határozat az alább olvasható.

 Noha a határozatban nincs erre utalás, Kunetz felhívja a figyelmet, hogy az időszak épp egybeesik az Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záróeseményének időpontjával.

Ez időszak alatt szinte valamennyi sürgősségi ellátás szünetelni fog az orvos bejegyzése szerint, ami súlyos fennakadásokat okozhat a budapesti és környéki egészségügyi ellátásban. Ráadásul jó eséllyel nem lehet majd fennakadásmentesen pótolni a kiesett kapacitásokat, ahogy Kunetz írja

„A betegátirányítás pikantériája, hogy olyan intézmények sürgősségi ellátására is támaszkodik, amelyek éppen most dőltek össze, igaz remélhetőleg csak szeptemberig.

Az Uzsoki Utcai Kórház egyébként Kunetz posztja után nem sokkal jelentette be, hogy minden a legnagyobb rendben, ami szép teljesítmény ahhoz képest, hogy néhány napja állt le. Akkor Kunetz egyébként augusztus végére taksálta, hogy újraindulhat az ellátás.

Kunetz szerint a Honvédkórház a vonatkozó időszakban a kongresszussal összefüggő feladatokat fog ellátni, a bejegyzése szerint a Honvédkórház a lakosság ellátása helyett ebben az időben a zarándokok és turisták ellátására fog átállni, amire szükség is lehet, tekintve a látogatók átlagéletkorát.”

Az ellátások pótlására nem jelent megoldást a kiskunhalasihoz hasonló mobilkórházak építése sem, mert bár Orbán Viktor miniszterelnök szerint rövid időn belül nyolc-tíz ilyet is fel tudnának húzni, nincs hozzájuk személyzet – Kunetz szerint többek között a kormány intézkedései miatt.

A határozat június 28-i keltezésű, és Müller Cecília országos tisztifőorvos nevében eljárva Paphalmi Rita főosztályvezető szignózta, a döntésekről valamennyi érintett, tehát a Honvéd feladatait ideiglenesen átvevő egészségügyi intézményt tájékoztatták.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus a kormány számára kiemelten fontos esemény, ezrével várják a zarándokokat a világ minden tájáról, noha azt még nem tudni, hogy a járványhelyzet engedni fogja-e a tömegrendezvények tartását, illetve nem utolsó sorban az sem világos, hogy más országokban milyen korlátozások lesznek érvényben. Az eseményen meg fog jelenni Ferenc pápa is, aki a zárómisét celebrálja.

Már többször is kiderült, hogy a kormány tagjai számára kiemelten fontos, hogy a katolikus egyház fejével legalább látszólag jó viszonyban legyenek, Ferenc pápa azonban számos kérdésben a kormánnyal ellentétes állásponton van, például a menekültek elfogadását és segítését illetően.

A leállással kapcsolatban elküldtük kérdéseinket a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának is, amint választ kaptunk, cikkünket frissítjük.

Frissítés, 17:45:

A HVG időközben választ kapott a Honvédelmi Minisztériumtól a Honvédkórház ügyében. A tárca azt írta a lapnak:

Az Eucharisztikus Kongresszus egészségügyi biztosítása miatt áll le a Honvédkórház Róbert Károly krt.-i telephelye. Mint írták, Magyarország szeptemberben a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus házigazdája, a rendezvényre több tízezer vendég részvétele várható.

A tömegrendezvénnyel összefüggő előkészületek részeként, a biztonságos betegellátás érdekében szeptember 11-13. zárónapokra, amikor a Kossuth téren és a Hősök terén nagy létszámú szentmise várható, az NNK a Honvédkórház Róbert Károly krt.-i telephelyét jelölte ki a rendezvény egészségügyi biztosítására, ez idő alatt más kórházak vesznek át bizonyos ellátásokat”

– írta a minisztérium.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi