Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A nyár végéig nem lesz sürgősségi ellátás, olyan sokan mondtak fel az Uzsoki Kórházban

Ez a cikk több mint 2 éves.

Tegnap 18:00 órától leállt az Uzsoki Kórház sürgősségi osztálya. Kunetz Zsombor a Facebook-oldalán adta közzé a hírt, amihez csatolta a kórház igazgatójának, Dr. Tóth Ferencnek levelét, amiben a dolgozóknak emberi erőforrás hiánnyal indokolja a döntést.

„Az ESZJTV (Egészségügyi Jogállásról szóló Törvény sic!) bevezetését követően sürgősségi betegellátó osztályunkon a vállalkozó orvosok felmondásával jelentős orvoshiány alakult ki, így az SBO működését augusztus 4-én 18 órától intézményünk lemondani kényszerült.”

Amint az a Kunetz által szintén mellékelt dokumentumokból kiderül, a sürgősségi osztály már július 25-e óta nem üzemel. Akkor egy előre betervezett festés és fertőtlenítés miatt szüntették be az ellátást, aminek augusztus 4-én 18:00kor kellett volna véget érnie, ekkor kellett volna megnyitnia az osztálynak, azonban ez létszámhiány miatt nem történt meg.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) akkor az instabil, vagy súlyos állapotú betegek ellátására az Uzsoki helyett három helyet jelölt ki, ezek a Honvéd, a Flór Ferenc és a Bajcsy-Zsilinszky kórházak. A helyettesítést továbbra is ezek az intézmények végzik. A betegek koordinálást a fenti intézmények között az Országos Mentőszolgálat végzi. A kórház igazgatója a belső levelében augusztus 30-án reggel 8 órát határozta meg, mint a kényszerbezárás végét.

Mint arról mi is beszámoltunk, nem az Uzsoki Kórház az egyetlen intézmény, ahol a koronavírus járvány mérséklődését követően az orvosok tömeges felmondása problémákat okozott. A július elején a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház traumatológiai ellátása részben leállt a baleseti sebészek felmondását követően, a kórház pedig közleményben írt arról, hogy az intézmény vezetése a folyamatos betegállátás érdekében átszervezést sürget.

Amint arról a Mércén rendszeresen beszámolunk, az elmúlt másfél év rendkívül megviselte az egészségügyben dolgozókat. Nem csak a koronavírus okozta túlterheltség és mentális terhelés (társoldalunkon, a Tetten olvasható beszámoló egy frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozótól – ami igazi ritkaságnak számít miután a kormány elhallgattatta a frontvonalban dolgozókat ), hanem a kormány által hirtelen bevezetett új egészségügyi jogviszony is.

Az új egészségügyi jogviszonyról és annak hátrányairól már korábban is beszámoltunk a Mércén, cikkeink a témában itt érthetőek el.

Kunetz Zsombor bejegyzése az NNK és a kórház dokumentumaival:

Címlapkép: Wikipédia