Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem végeznek műtéteket a zalaegerszegi kórház traumatológiáján, átszervezést sürget az intézmény vezetése

Ez a cikk több mint 2 éves.

Pénteken több médium számos forrásra hivatkozva arról írt, hogy a zalagerszegi Szent Rafael Kórház traumatológiai ellátása részben leállt a baleseti sebészek felmondását követően, a kórház pedig közleményben írt arról, hogy az intézmény vezetése a folyamatos betegállátás érdekében átszervezést sürget.

A Népszava birtokába került dokumentum szerint a kórház főigazgatója július nyolcadikán jelezte, hogy orvoshiány miatt nem tudják ellátni a műtéti, illetve kórházi kezelésre szoruló súlyosabb sérülteket. Emiatt a komolyabb ellátásra, műtétre szorulókat előreláthatóan az év végéig a nagykanizsai, a szombathelyi és a kaposvári kórházba kell vinniük a mentőknek.

A Nyugat.hu azt írja, csütörtökön Lentiből hoztak Zalaegerszeg helyett Szombathelyre egy beteget, akinek eltört a keze és műteni kellett. A szerencsétlenül járt beteget meg is operálta egy szombathelyi orvos, közben viszont várakoztatniuk kellett a vasi betegeket, ami még több frusztrációt okozott, mind az orvosoknál, mind a betegeknél.

Az Index egyik olvasója arról számolt be, hogy egy hétvégi apróbb baleset miatt visszarendelték a traumatológiai szakrendelésre, ahol nem tudtak neki időpontot adni. Beszámolója szerint kora reggel már megjelent az osztályon, azonban több órás várakozást követően sem tudtak ellátni egyetlen egy beteget sem.

Mint arról korábban több lap is beszámolt, a kórház traumatológiai osztályának dolgozói közül hét szakorvos bontotta fel határozatlan idejű egészségügyi szolgálati jogviszonyát, és a kórház reakciójából is az derül ki, hogy az érintett orvosok felmondási idejének lejárta játszik közre a fennakadásokban.

A Szent Rafael Kórház vezetősége pénteken közleményt adott ki, amelyben azzal reagáltak a média ezzel kapcsolatos megkereséseire, hogy bár a sürgősségi betegellátás és a traumatológiai járóbeteg-szakrendelés (kontroll ambulancia) továbbra is biztosított a betegek számára, azt is hozzátették: a kórház a folyamatos betegellátás érdekében jelezte az illetékes szervek felé az átszervezés szükségességét.

A közlemény szerint a sérültek további ellátását a zalaegerszegi Sürgősségi Betegellátó Osztálya koordinálja, de a műtéti beavatkozásra szoruló betegeket a nagykanizsai, a szombathelyi és a kaposvári kórház fogadja.

A kórház kitért arra, hogy két hete az intézmény traumatológiai osztályának orvosai egységesen jelezték, hogy nem értenek egyet a számukra kifizetett ügyeleti díjak mértékével.

„Intézményünk a megegyezés érdekében az ügyeleti díjakat jelentősen megemelte. A felmondás alatt álló traumatológusok ennek ellenére újabb követelésekkel álltak elő. Intézményünk megvizsgálta ezeket a követeléseket és kórházunk menedzsmentje a megegyezés reményében az elmúlt napokban lefolytatta utolsó tárgyalását az érintett orvosokkal”

– írják.

Az elmúlt napok tárgyalásai a kórház vezetősége és az orvosok között azonban nem vezetett eredményre, mivel a kórház közleménye szerint az újabb követelések a szakmaiságot nélkülözik, teljesítésük jogszerűen nem lehetséges, valamint a társosztályokra indokolatlanul hárított volna át jelentős ügyeleti terheket. Mint írják, a lehető legrövidebb időn belül újjászervezik a Traumatológiai Osztály működését „olyan szakorvosok bevonásával, akik munkájuk során a gyógyítást és a betegek ellátását tekintik elsődleges céljuknak, intézményünk és kollektívája iránt pedig elkötelezettek”.

Pénteken a felsőoktatásért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményt adott ki a zalaegerszegi kórházzal kapcsolatban, amelyet az MTI is közzétett. Ebben ugyan explicit módon nem utal arra a minisztérium, hogy kifejezetten a traumatológiai osztályon jelentkezett az orvoshiány miatt eszközölnének változásokat a zalaegerszegi kórházban, azonban azt írják: a Pécsi Tudományegyetem „elmélyíti” oktatási-betegellátási együttműködését a Zala Megyei Szent Rafael Kórházzal.

Mint írják:

„a szívsebészet területén már meglévő kapcsolaton felül a továbbiakban a megyei kórház traumatológiai osztálya is megerősödve működik majd a Pécsi Tudományegyetem támogatásával. A közös munka az infrastrukturális és személyi feltételek javításával segíti a betegek biztonságos gyógyulását – emelték ki, hozzátéve: a kórházi osztály kihelyezett oktatási egységként a hallgatók, rezidensek gyakorlati képzési lehetőségeit is bővíti”.

(Népszava, Index, Nyugat.hu)