Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Norvég Alap politikailag „elfogult”, de a fideszes szervezeteknek állami alapból osztott 4 milliárd rendben van

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Miniszterelnökség májusban hozta létre a Városi Civil Alapot, amelynek 4 milliárd forintos keretét a Bethlen Gábor Alap osztja szét a nyertes pályázatot benyújtó helyi civil szervezetek között. Július végén jelent meg a nyertes szervezetek listája, ezt az Átlátszó végignézte és megállapította, hogy azoknak több mint a fele fideszes politikusok irányítása alatt áll.

Augusztus elején derült ki, hogy Magyarország végleg elbukta a Norvég Alapból származó 77 milliárdos támogatást, miután a magyar kormány nem volt hajlandó elfogadni, hogy az alap civileknek járó keretének elosztását az Ökotárs Alapítvány koordinálja. A kormányközi megállapodásra július második feléig volt idő a szerződés szerint, és mivel addig nem egyeztek meg a felek, a támogatás veszélybe került. Augusztus negyedikén a Népszava kérdésére az oslói külügyminisztérium megerősítette, hogy bár a magyar fél javaslatot tett a határidő kitolására, de ebbe Norvégia nem ment bele, így nem átmenetileg került veszélybe, hanem végérvényesen elvesztek a Norvég Alap forrásai.

A magyar kormány válaszul határozatba foglalta, hogy  Norvég Királyság tartozik Magyarországnak. A Magyar Közlöny augusztus 6-ai számában megjelent szöveg szerint „a Norvég Királyság – bár élvezi az Európai Unió közös piacának előnyeit – megszegi az Európai Gazdasági Térségről (EGT) szóló megállapodásban, vállalt kötelezettségeit, és rosszhiszemű eljárása miatt nem került sor a 2014–2021-es támogatási időszakban a Magyarországnak járó 214,6 millió euró támogatás kifizetésére.” A határozat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, Palkovics László innovációért és technológiáért felelős minisztert, valamint Varga Mihály pénzügyminisztert felhatalmazza, hogy vizsgálják felül a Magyarország és Norvégia közötti gazdasági kapcsolatokat.

A Népszava információi szerint Norvégia szombaton diplomáciai csatornákon keresztül jelezte, hogy „nem „jár” automatikusan a Norvég Alap pénze Magyarországnak, mert az „önkéntes hozzájárulás az európai kohézió erősítéséhez”.

Tehát Magyarország lemondott 77 milliárd forintról és nemzetközi konfliktust gerjesztett azért, mert a norvég támogatásnak legfeljebb 10 százalékát egy kormánytól, pártoktól és egyházaktól független civil partner osztotta volna szét az alap feltételeinek megfelelő, hasonlóképp független pályázók között, és a norvégok által kijelölt partner, az Ökotárs Alapítvány a kormány szerint „Soros György által támogatott” szervezet.

Mindeközben a Miniszterelnökség 2021 májusában létrehozta a 4 milliárd forintos kerettel rendelkező Városi Civil Alapot, amelynek egyenként 15 milliós támogatásainak kedvezményezettjei az Átlátszó szerint nagyrészt olyan szervezetek, amelyek közvetve vagy közvetlenül kormánypárti politikusokhoz vagy Fidesz-közeli üzleti körökhöz köthetők. A Bethlen Alapítvány honlapján közzétett lista szerint

81 szervezet nyerte el a 15 millió forintos támogatást, ezek közül csak 26 olyat talált az Átlátszó, akinél nem mutatható ki egyértelműen kormánypárti politikai kötődés. 12 szervezetnél közvetett a kapcsolat, 42-nél viszont közvetlen.

A közvetlenül a kormányhoz köthető szervezetek közé tartoznak azok, „amelyeknek a vezetői között a civil szervezeteket nyilvántartó birosag.hu adatai alapján Fidesz-KDNP-s politikusokat (mostani vagy korábbi polgármestereket, közgyűlési és országgyűlési képviselőket, alapszervezeti vezetőket) találunk, vagy a közelmúltban alapították őket fideszes politikusok” – írja az Átlátszó. A közvetetten kapcsolódók között vannak azok, amelyeknek „vezetői például olyan vállalkozók, akik jelentős közpénz-összegeket nyertek el fideszes ökormányzatoktól”, vagy „maga a szervezet kampányolt a Fidesz mellett.”

Például Dabas fideszes polgármestere, Kőszegi Zoltán az egyik nyertes szervezet, a Dabas Fejlődéséért Integrálódók Egyesületének (DAFI) elnöke, de felbukkan két, Németh Szilárdhoz köthető alapítvány is a támogatottak között: a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány, amelynek 2017-ben az államtitkár volt az egyik alapítója, és a Csepel Sport Club Alapítvány. Nem meglepő módon a Mészáros Lőrinc-féle cégbirodalom is képviselteti magát a listán: az Átlátszó szerint a támogatott „Zemplén a Csángókért” Alapítvány kuratóriumi tagja Konczné Kondás Tünde, aki a 2020-ban elhunyt Koncz Ferenc parlamenti képviselő özvegye és jelenleg az Opus Global Nyrt. felügyelőbizottságának elnöke.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője kedden Norvégia budapesti nagykövetségéhez fordult, hogy egy kormányváltás után az új kabinet újratárgyalhassa a Norvég Alap forrásainak folyósítását, így Magyarország ne veszítse el a 77 milliárd forintos támogatást. „A magyar kormány elbaltázta ezt is. Csak azért, hogy ne tudjon még véletlenül sem olyan magyar civil szervezet támogatáshoz jutni, amelyik nem függ Orbán rendszerétől, a Fidesz képes volt megakadályozni a teljes Norvég Alap lehívását” – fogalmazott a képviselő.