Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Hol a határ?” – Újabb szakszervezetek kérik számon a kormányt a légiirányítók sztrájkjának betiltása miatt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Négy szakszervezeti konföderáció, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) és a Liga Szakszervezetek közös nyilatkozatban adott hangot aggodalmának amiatt, hogy a kormány július 27-én a veszélyhelyzetre hivatkozva  rendeletben tiltotta meg a 100%-os állami tulajdonban álló HungaroControl Zrt. légiirányító dolgozóinak sztrájkját, akik 15%-os béremelést követeltek volna.

Mivel megoldható lenne, hogy sztrájk esetén is biztosított legyen a járvány elleni védekezés szempontjából kritikus eszközök zavartalan forgalma, vélhetően az üzleti érdekek érvényesítése, és többek között a nemzetközi turizmus zavartalan működtetésére irányuló szándékok állnak a tiltás hátterében. Csakhogy ez nem lehet indok a sztrájkjog korlátozására és az állam feladatainak összemosására.

A közösen kiálló szakszervezeti szövetségek hangsúlyozzák: a kormány, mint a tulajdonos magyar állam képviselője nem keverheti össze a tulajdonosi jogok gyakorlását és az államigazgatási feladatok ellátását.

„Ha ezt teszi, azzal bizonytalanságot kelt minden magyarországi munkavállaló és az őket képviselő szakszervezetek között abban a tekintetben, hogy az ilyen beavatkozásoknak hol vannak a határai?”

– írják.

Az érdekvédő szervezetek szerint a kormánynak inkább a menedzsmentet tárgyalásra ösztönző tulajdonosi iránymutatást kellene gyakorolnia ahelyett, hogy kormányrendelettel avatkozik be a vállalat belső munkaügyi konfliktusába. Ezért azt követelik, vonja vissza a kormány a légiirányítók sztrájkját ellehetetlenítő kormányrendeletet, továbbá az államigazgatási és állami tulajdonosi szerepkör szétválasztását kérik, valamint azt, hogy az esetleges munkahelyi konfliktusok megoldására a munkahelyen belül kerüljön sor.

Mint arról beszámoltunk, korábban a Vasas Szakszervezeti Szövetség után a közszféra szakszervezetei is kiálltak a légiirányítók követelései és jogai mellett. A szakszervezetek felszólították a kormányt, hogy a sztrájkjog korlátozása helyett vegyen részt a bértárgyalásban, valamint kiemelték, hogy olyan megállapodásra van szükség, aminek jegyében sztrájk esetén is biztosított a járvány elleni védekezéshez elengedhetetlen eszközök szállítása. A közszféra szervezeteinek kiállása azért szimbolikus, mert az általuk képviselt szakmákban szintén nagyon nehéz vagy egyenesen lehetetlen sztrájkolni a kormány, illetve a sztrájktörvény miatt.

Címlapkép: MTI/Botár Gergely/kormany.hu