Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába várták a zajcsökkentést, hangosabb az SK Battery komáromi akkumulátorgyára, mint valaha

Ez a cikk több mint 2 éves.

A koppánymonostoriak szerint az elmúlt hetekben hangosabb az SK Battery Hungary komáromi gyára, mint bármikor korábban, ezért panaszlevélben fordult egy lakos az illetékes döntéshozókhoz.

A Komáromhoz tartozó koppánymonostori városrészben jó ideje probléma a komáromi ipari park okozta zajszennyezés, ezért hozták létre helyiek az Élhetőbb Monostorért nevű Facebook-oldalt. Az itt közzétett lakossági levél szerint

jelenleg 1,5 kilométeres távolságba is elhallatszik a dél-koreai vállalat akkumulátorgyárának zaja, ami a nyári hőségben, nyitott ablak mellett különösen zavaró a lakosság számára.

A gyárra kiadott építési engedélyben a legnagyobb zajkibocsátóként a hűtőtornyok szerepelnek, ezt a környéken lakók személyes tapasztalatai is megerősítik – olvasható a levélben, ami ezzel kapcsolatban azt kifogásolja, hogy az engedély kiadásához szükséges, tavaly januárban elvégzett zajmérés alatt ezen hűtőtornyok még bizonyosan nem működtek, hiszen az építkezés legutolsó ütemeibe tartoztak.

„Az aktuális zajhatások szempontjából egy másfél évvel ezelőtti mérés, amikor a gyár még nem gyártott teljes volumennel, csak korlátozott termelés és még berendezkedés folyt benne, egyszerűen nem lehet mérvadó”

– olvasható a levélben.

A gyár egységes környezethasználati engedélye alapján egyébként épp a szóban forgó, nagy zajt kibocsátó hűtőtornyok miatt október 20-ig ellenőrző zajméréseket kellett végeznie a cégnek, melyek eredményeit el kellett küldenie az illetékes hatóságnak. Mint a levél írója emlékeztet, arra, hogy az előírt intézkedések megtörténtek-e, annak ellenére sem kaptak a helyiek választ, hogy azok nyilvánosságra hozásáért tavaly télen 640 aláírást gyűjtöttek össze.

Mivel a hűtőtornyok telepítése „különösen szerencsétlen és meggondolatlan módon” történt, és nem a közeli főút felé, hanem a lakóházak irányába néz a település felőli oldalon, nagy szükség lenne zajvédelemre. A zajvédelmi eszközök (fal, töltés, erdősáv) telepítése azonban nem készült el, jelenleg egy kezdetleges építési törmelékből és homokból álló esetleges „földkupac”, körülbelül 20 méter hosszan „hivatott” tompítani a hűtőtornyok zaját – emlékeztet a levél írója.

A helyzet miatt elégedetlen lakosokkal civil összefogásában fix telepítésű, szakember által üzembe helyezett eszközzel történt zajmérés a koppánymonostori temető környékén, 1 hónapos időszakban május 20-a és június 23-a között, melyből kiderült,

hogy a gyár sem a nappali (maximum 50 dB), sem az éjjeli (maximum 40 dB) határértéket nem tudta huzamosabb ideig betartani.

„De amennyiben néhány óráig sikerült is, különösen éjjel a 40 decibeles határértéket tartó folyamatos zúgás is nagyon zavaró. Nappal rendszeresek az 55-60 dB-es értékek, ami a hangerő mérésének exponenciális és nem lineáris volta miatt bár kevésnek hat, nagyon is komoly és mellbevágó különbség. Éjjel is rendszeresen mértünk a 40 helyett 43-45 decibeleket, de sokszor elérte a nappali (!!!) 50 decibeles határértéket is, ami egyértelmű megsértése a rendeletnek és egészségkárosító hatású hosszú távon”

– olvasható a lakossági panaszlevélben.

A koppánymonostori helyzet nagyon hasonló a gödihez: mint arról számos alkalommal beszámoltunk, a gödiek az utóbbi években hiába jelezték, hogy a Samsung lakott terület felé bővülő akkumulátorgyárának működése sokszor elviselhetetlen zajhatással jár, a cég nem lépett érdemben, a kormány pedig nem kötelezi zajvédő fal vagy véderdő telepítésére, így a lakosok magukra maradtak.

Kérdéseinkkel megkerestük az SK Battery Hungary Zrt.-t. Amint választ kapunk, frissítjük a cikket.