Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sokan egyáltalán nem kaptak idén kafetériát a járvány miatt, pedig most lenne rá a legnagyobb szükség

Ez a cikk több mint 2 éves.

A koronavírus-járványt kísérő gazdasági visszaesés erősen rányomta a bélyegét a béren kívüli juttásokra is: a Nemzeti Utalvány Zrt. által készített felmérés szerint a megkérdezett munkavállalók 10 százaléka egyáltalán nem kapott 2021-ben kafetériát, pedig a jelenlegi infláció mellett különösen jól jönne nekik.

A Napi.hu és a Világgazdaság által is idézett átfogó online kutatásból, amelyet a Nemzeti Utalvány Zrt. több mint 1200 fő megkérdezésével készített el, kiderült, hogy

a válaszadók 10 százalékát érintették személyesen is a munkáltatóik járványhelyzet miatti megszorításai: ők idén semmilyen béren kívüli juttatásban nem részesültek. Azok közül pedig, akiknek idén is jutott cafeteria, 9 százalékuk kapott kevesebbet, mint a korábbi években.

Magyarországon jelenleg 4,3 millió ember élhet az utalványok adta lehetőségekkel. A béren kívüli juttatásokkal kapcsolatos preferenciák jelentősen módosultak idén: a piac és a törvényi szabályozás 2021-es változásai, valamint a pandémia okozta kihívások új helyzetet teremtettek munkaadók, munkavállalók és beváltóhelyek számára egyaránt.

A Magyar Nemzeti Bank elemzése szerint 2021 júniusában az éves összevetésben számított infláció 5,3 százalék volt, ez az előző hónaphoz képest 0,2-os  emelkedést jelent. A májusi adat az uniós országok közt Magyarországon volt a legmagasabb. Az infláció emelkedését döntően a szabályozott árú termékek és szolgáltatások, illetve a piaci szolgáltatások árnövekedése okozta.

A megkérdezett munkavállalók 46 százaléka részesül rendszeres béren kívüli juttatásban, a legtöbben 100 ezer és 200 ezer forint közötti összegben. A munkavállalók több mint fele elsősorban a mindennapi szükségletei fedezésére fordítja béren kívüli juttatásait is. Csupán a válaszadók negyede fedez olyan költségeket ebből a juttatásból, amelyekre amúgy nem költene.

A konkrét felhasználási területekre irányuló válaszlehetőségekből három kiemelkedett a mezőnyből: az élelmiszer (31,5 százalék), a ruházat (12,6 százalék) és a műszaki cikk (10,6 százalék).

A pandémia okozta gazdasági válság idején különösen felértékelődött a munkavállalók számára, hogy a béren kívüli juttatásaik is kézzelfogható segítséget jelentsenek a mindennapi kiadások fedezésében. Nyáron például az iskolakezdésben is, amely a legtöbb család esetében komoly kiadást jelent. A válaszadók többsége szerint az ezt támogató kafetériaelem, például egy iskolakezdési utalvány jelentős segítség a családok számára, hiszen azonnal elkölthető a boltban olyan eszközökre, amelyekre szükség van a gyerekek oktatásához.

(Világgazdaság, Napi.hu)