Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A belga kormány félmegoldásokkal próbál segíteni a május óta éhségsztrájkoló, dokumentum nélküli bevándorlókon

Ez a cikk több mint 2 éves.

Befejezik éhségsztrájkjukat a dokumentummal nem rendelkező rendelkező bevándorlók Belgiumban, akik a bürokratikus akadályok miatt nem kaphatnak tartózkodási engedélyt. Úgy tűnik, a kormány mégis hajlandó valamiféle megállapodás kötni velük, írja az RTBF belga lap.

Ahogyan a Mércén már beszámoltunk róla: az önmagukat csak „sans-papiers” néven említő, bürokratikus akadályok miatt tartózkodási engedéllyel nem rendelkező bevándorlók csoportja Belgiumban demonstrációba kezdett. Május vége óta éhségsztrájkoltak, aminek következtében egy Mércének nyilatkozó aktivista szerint többen szenvedtek maradandó egészségügyi károsodást, illetve néhányan öngyilkosságot kíséreltek meg.

A német taz úgy tudja, a becslések szerint mintegy 100-150 ezer ember, azaz a népesség mintegy 1-1,5 százaléka él illegalitásban, ők hivatalosan nem is dolgozhatnak, maximum feketén. Az országban ugyanis csak „orvosi” vagy „humanitárius” okok miatt kaphat egy külföldi tartózkodási engedélyt, ám előbbit csak egészen kivételes esetekben kapják meg a külföldiek, és a hatóságok teljesen önkényesen döntenek, megkapja-e valaki ezt a státuszt vagy sem.

A Vrije Universiteit Brussel egyes részeit, illetve a Brüsszeli Egyetemi Könyvtár kávézóját elfoglaló csoportok fejezték be sztrájkjukat.

A lap szerint Sammy Mahdi, a Kereszténydemokrata és Flamand jobboldali párt menekültügyi államtitkára ugyan azt nyilatkozta, hogy nem kötnek újabb megállapodást a migrációs politikáról – szerinte ugyanis a jelenlegi eljárás is „igazságos és emberséges” – a sztrájkolók egyik képviselője arról számolt be, hogy már voltak találkozóik a kormánnyal és egyes támogatókkal is. Sikerült pár ígéretet kiharcolniuk, ezért szüntették be átmenetileg az éhség- és szomjúságsztrájkot.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy a 60 napos sztrájk „nagy hatással” volt rá, ezért javítani szeretne a már létező, bevándolók megsegítésére létrehozott módszerek hatékonyságán.

Ezért nyitják meg az ún. „semleges zónát”, ahol azokat az éhségsztrájkolókat várják, akik mégis újra megpróbálnának tartózkodási engedélyt kérni.

Azonban azok az aktivisták, akik dokumentum nélküliekkel szolidaritást vállalva elfoglalták a Genti Egyetem épületét, úgy döntöttek, hogy még nem hagynak fel tevékenységükkel. Az aktivistacsoport szóvivője, Jip Van Gool azt nyilatkozta az RTBF-nek: ameddig nem világos, hogy valós megoldás született-e az éhségsztrájkolók helyzetére, maradnak. Rik Van de Walle, az egyetem rektora azt mondta, hogy az aktivistáknak július 25-ig el kell hagyniuk az egyetem épületét, és ha addig nem távoznak, hívják a rendőrséget.

A miniszterelnök, Alexander de Croo úgy kommentálta az éhségsztrájk beszüntetését, hogy „ez az egyetlen helyes döntés”. Szerinte Belgiumban ugyanis csak egy út létezik – mégpedig a törvény útja, és a kormány nem hajlandó elfogadni a zsarolást. Azt mondta: ha fizikai következményei lesznek a éhségsztrájknak, az csakis azoknak a felelőssége, akik bátorították a sztrájkolókat.

Csütörtöktől minden, dokumentum nélküli bevándorlónak el kell látogatnia a kormány által létrehozott „semleges zónába”, hogy átnézze a saját adatait tartalmazó aktát és esetlegesen elindítson egy legalizációs folyamatot.

Brüsszelben május 23. óta több, mint 400 személy folytatott éhségsztrájkot, múlt péntektől pedig többen a folyadékot is megtagadták, jelentős egészségügyi kockázatot vállalva.