Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kormányinfó: pegazusok nem léteznek, ellenben Gyurcsány, Brüsszel, melegek

Ez a cikk több mint 2 éves.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter ezúttal rendhagyó módon Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő nélkül állt az újságírók és kamerák kereszttüzébe szokásos, csütörtöki kormányinfóján.

Szó volt a Pegasus-ügyről, Orbán és Karácsony népszavazási kezdeményezéseiről, az oltásokról, homofóbiáról, és más kurrens témák mellett természetesen Gyurcsány, Brüsszel és a Nyugat-Európai gyerekek nemváltó műtétei is kaptak némi műsoridőt. Az eseményt élőben közvetítette az M1 valamint Magyarország Kormánya Facebook oldalán, az utóbbit alább lehet megnézni.

A miniszter először brüsszelezéssel fűszerezve ismertette hogy tegnap homofób népszavazást hirdetett a miniszterelnök, majd megvédte a kormány álláspontját. A népszavazási kérdésekről elmondta, hogy megerősíthetik Magyarország pozícióit, majd a korábbi migránsozós népszavazásra utalt, ami egyébként érvénytelen volt a széleskörű társadalmi érdektelenség miatt.

Ezután ismertette, hogy Magyarország képviseleti demokrácia, így a népszavazás fontos eszköz, majd a rendszerváltáskori négyigenes, az uniós csatlakozásról szóló, illetve a NATO-csatlakozásról szóló, valamint további valódi téttel bíró népszavazásokkal mosta össze a kormány propagandaszavazását.

Elmondta ugyanakkor, hogy a népszavazás január-február táján várható.

Kifejtette, hogy a kormány a kötelezettségszegési eljárás ellenére is együtt kíván működni a Bizottsággal és az Unióval. A helyreállítási alapról elmondta, hogy a kormány csütörtökön is tárgyal ezügyben a Bizottsággal, mindazonáltal a kormány döntött, hogy megelőlegezi az alaphoz szükséges pénzeszközöket – ahogy korábban is történt.

Elmondta, hogy legutóbb másfél év alatt sikerült a Bizottsággal megállapodni a költségvetésről, ezúttal ennél lehet hogy még rövidebb idő alatt is sikerül megegyezni a miniszter szerint. Ezután biztosította hallgatóságát, hogy a kormány továbbra is az uniós tagság mellett áll. Kifejtette a véleményét, miszerint a keleti és nyugati országok kultúrája egyaránt szükséges az Unió prosperálásához.

Járványügyben elmondta, hogy újabb 14 fő esetében a delta, 1 fő esetében a gamma variánst észlelték. Minden rendelkezésre álló eredmény és orvosi vélemény azt mutatja, hogy a delta sokkalta gyorsabban terjed a korábbi variánsoknál, egyúttal mindenkit az oltás felvételére kért. Mint mondta, elegendő oltóanyag áll rendelkezésre, és augusztustól a harmadik oltást is fel lehet venni.

A miniszter újságírói kérdésre kifejtette, hogy a kormány számít arra, hogy megfellebbezik népszavazási kérdéseit.

Erre valamennyi állampolgárnak lehetősége van, azonban a törvények biztosította határidők alapján télen mindenképp megtartják a népszavazást. A helyreállítási alappal kapcsolatban kifejtette, hogy véleménye szerint a Bizottságtól függ, mikor várható megállapodás. Ezután néhány mondatban az oktatással kapcsolatos nemzeti szuverenitásról beszélt, minden bizonnyal a homofób törvény védelmében, majd tovább brüsszelezett és LMBT-zett.

Breuer Péter kifejtette, hogy a gyerekeket meg kell védeni a COVID-tól, majd elmondta véleményét, miszerint kötelezővé kellene tenni az oltást. A miniszter válaszában elmondta, nincsenek technikai akadályai az oltásra regisztrálásnak, arra ugyanakkor nem tért ki, hogy a mélyszegénységben élők körében a kormány nem sokat tesz az oltások terjesztéséért.

Elmondta ugyanakkor, hogy el tudja képzelni a kormány, hogy egyes szektorokban a munkáltató kötelezővé tehesse az oltást, ahogy az Iparkamara javasolta.

Az élelmiszerárakkal kapcsolatban kifejtette, hogy a kormány a következő években nem látott mértékben fogja támogatni a mezőgazdaságot. Arra nem tért ki, hogy ennek elsősorban a kistermelők lesznek a nyertesei, vagy továbbra is a nagytőke fog profitálni a mezőgazdasági támogatásokból.

A Pride kapcsán a miniszter heveny gyurcsányozásba kezdett. Utána kifejtette, hogy a rendőrség biztosítja a rendezvényt. A katasztrófavédelmi rendszer is jól vizsgázott a miniszter szerint.

Az mfor kérdezett rá a Pegasus-ügyre, amiről a miniszter elmondta, hogy a kormány nem tartja fontosnak.

Gulyás szerint hisztériáról van szó, és a kormányt nemzetközi szinten támadják, majd megállapította, hogy Magyarország jogszerűen működik. A miniszter szerint nem lehet egyszerre megtartani a Karácsony- és az Orbán-féle népszavazást.

Egyszersmind újfent kifejtette, hogy az Európai Uniónak nincs alternatívája, hisz nagyszerű közös piacot, határmentes övezetet, miegymást hozott létre – még ha az elmúlt évek folyamataival nem is ért egyet a kormány, majd újfent brüsszelezett egyet. A miniszter beszélt az uniós értékközösségről is, ennek keretében a megszokott kormányzati keretezéssel LMBT-zett.

A hivatalos GDP-növekedés prognózis továbbra is 4,3 százalék, bár a kormány szeretne 5,5 százalékos növekedést elérni. Egyelőre nem tudjuk, mit hoz a negyedik hullám, így bizonytalanok az előrejelzések, nem tudni, milyen lezárásokra lesz szükség.

A Telex kérdésére válaszolva elmondta, az, hogy milyen eszközöket használnak a szolgálatok, nem nyilvános adat.

Majd ismét a nemzetközi hisztériára, majd a magyar állam jogszerű működésére hivatkozott, közben emlékeztetett, hogy az Obama-kormány anno lehallgatta Angela Merkel német kancellárt.

A miniszter nem kívánt tudomást venni arról, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint aggasztó, hogy az igazságügyi miniszter adhatja ki az engedélyt a titkos megfigyelésre, valamint hogy a megfigyeltek utólag sem ismerhetik meg a titkos megfigyelést, valamint részleteit. Ezzel szemben évtizedes szabályokra és a szolgálatok beszámolási kötelezettségeire hivatkozott.

A miniszter visszautasította, hogy politikai állásfoglalás alapján hallgatnának le bárkit is, aminek az ellenkezőjére igen erős a gyanú.

Mint mondta,

„mi politikai állásfoglalás miatt senkit nem hallgatunk le”.

Gulyás elmondta, a titkos információgyűjtés keretében megszerzett információkat kizárólag adott bűncselekménnyel kapcsolatos nyomozás során használják fel. A miniszter a belügyminiszterrel szemben nem lát botrányt.

A homofób népszavazás kérdéseiről kiderült, hogy a kormány döntött róluk. A homofób törvényről pedig megtudhattuk, hogy a gyerekeket egy létező európai gyakorlattól kell megvédeni, a törvény pedig valójában nem homofób (egyébként objektíve az – a szerk.). A miniszter azt is kifejtette, hogy mindenki úgy éli az életét ahogy akarja, majd elmondta, hogy a fideszesek nem fognak részt venni a Pride-on, mivel a képviselők között véleménye szerint nincsenek érintettek (általános derültség a nézőtéren).

Gulyás kifejtette, hogy a Nemzetbiztonsági Bizottság teljesen rendben működik, még ha nem is ül össze a Pegasus-ügyben – hisz véleménye szerint erre nincs szükség.

A miniszter okfejtése alapján azért volt szükség többek között a homofób törvényre, mert az Európai Unió jelentős részén mindennapi valóság, hogy nemváltoztató műtéteket népszerűsítenek a gyerekek körében az oktatási intézményekben, de legalábbis vannak ilyen jellegű javaslatok.

Az Azonnali felhívta a figyelmet, hogy a helyreállítási alap kifizetései a korrupciós veszély miatt bizonytalanok, a miniszter azonban letagadta hogy így volna.

Ezután megerősítette, hogy a kormány még az oltásra való buzdítás céljából sem hajlandó az ellenzékkel együttműködni, például együtt szerepeltetni a miniszterelnököt Budapest főpolgármesterével.

A Fit for 55 csomaggal kapcsolatban ismertette a kormány álláspontját, miszerint nem hagyják, hogy a társadalom viselje a klímaváltozás elleni küzdelem költségeit. Ez valóban fontos kérdés, melyről ezen cikkeinkből lehet tovább tájékozódni, mindazonáltal a kormány fogadkozásának pikáns felhangot ad, hogy rendszeresen támogatnak szennyező vállalatokat, miközben a szegények lakásainak energetikai korszerűsítésével nem sokat foglalkozik, a tehetősekével annál inkább.

A Fudan Egyetemmel kapcsolatos népszavazásról a miniszter elmondta, hogy budapesti szavazást tudna támogatni, az országos népszavazással nem tud egyetérteni. Hozzátette, hogy ez a tervek 2022. végén esedékes nyilvánosságra hozatala után várható.

A miniszter a rendezvény vége felé biztosított mindenkit, hogy ha valaki titkosszolgálatokkal akár tudtán kívül közvetve vagy közvetlenül kapcsolatba kerül, akkor ne csodálkozzon ha lehallgatják. Bár valószínűleg úgysem fog tudni róla, ha így történik.

A kormányinfó Gulyás miniszter halaszthatatlan programja miatt mindössze bő másfél óra alatt lezajlott. Az eseményen mind a fellépő miniszter, mind a megjelent, a sajtó képviselőiből álló közönség szokatlanul derűs hangulatban vett részt.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán