Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mészáros Lőrinchez és Csányi Sándorhoz kerül a legtöbb EU-s agrártámogatási pénz

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Demokratikus Koalíció hívta fel arra a figyelmet, hogy az Európai Unió Költségvetési Ellenőrző Bizottságának új jelentése alapján 2018-ban és ’19-ben az EU-s agrártámogatások legfőbb magyarországi kedvezményezettjei között volt Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor.

A DK szerint Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor csak 2018-ban egyenként két és fél milliárd forinthoz jutottak az Unió Közös Agrárpolitikája (KAP) révén.

A nyilvános jelentéseket áttekintve biztos számokat nehéz megállapítani, mert több kedvezményezett cég tulajdonosi háttere is sokrétű, sőt, az ultimate beneficary(s) azaz végső kedvezményezettek oszlopában gyakran szerepel az, hogy „nem állnak rendelkezésre tulajdonjogi információk”. Az viszont biztosan tudható, hogy a kedvezményezettek listájának első helyén az állami szektor áll, ezt követi a Miniszterelnökség Központi Költségvetési Irányító Szervezete.

A dobogós 3. és a 4. helyre jutott a Csányi Sándor által alapított Bonafarm Zrt. Más fedőneven a 22. helyre is bejutott a Bonafarm.

6., 9., 10. és 16. helyen áll az egykoron Nyerges Zsolthoz és Simicska Lajoshoz tartozó, ma már Mészáros Lőrinc közeli Mezort Zrt. A 41. helyen a közvetlenül Mészáros Lőrinchez tartozó Hidasháti Mezőgazdasági Zrt. áll.

A Közös Agrárpolitika magyarországi kedvezményezettjei 2018-ban. Dobogós helyezett a Csányi Sándor által alapított Bonafarm Zrt. A Forrás és a teljes 50-es toplista ide kattintva érhető el.

A Lázár Jánoshoz köthető Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. 2019-ben 1 millió 600 ezer eurót, azaz 562 millió forint támogatást kapott az EU-tól, de itt a jelentés végső kedvezményezettként az általában véve vett magyar kormányt tüntette fel. Egyébiránt a ’19-es toplistát is a Bonafarm és a Mezort Zrt. uralja.

A Közös Agrárpolitika magyarországi kedvezményezettjei 2018-ban. A Forrás és a teljes 50-es toplista ide kattintva érhető el.

A jelentéshez tartozó csatolmányokat, melyek országonként listázzák az első ötven kedvezményezettet Ön is elolvashatja itt és itt.