Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ha az Unió komolyan venné a klímavészhelyzetet, leszavaznák a Közös Agrárpolitikát

Ez a cikk több mint 2 éves.

Petíciót indított a Zöldek és az Európai Szabad Szövetség azért, hogy a többi európai parlamenti képviselőnek is a tudtára adják: nem szabad alkalmazni az októberben elfogadott, sokat kritizált Közös Agrárpolitikát, az ugyanis továbbra is az ipari méretű mezőgazdaságot támogatja.

A Közös Agrárpolitika (Common Agricultural Policy) az elkövetkezendő hét évre határozza meg az uniós szabályozások irányát, illetve azt, mire és hogyan költik el a támogatásokat. Ennek alapján, apróbb módosításokkal ugyan, de gyakorlatilag megmaradna a jelenlegi szabályozási rendszer, amelyről viszont már bebizonyosodott, hogy szép lassan felemészti a kontinens természetes élővilágát.

A KAP jelenlegi rendszerében az Unió évente csaknem hatvan milliárd euróval finanszírozza az intenzív, nagyipari mezőgazdaságot, hozzájárulva a biodiverzitás csökkenéséhez, a víz- és levegőszennyezéshez, valamint a víz túlhasználatához és a klímaváltozáshoz.

„Klímavészhelyzetben vagyunk. Cselekednünk kell, hogy megküzdjünk a klímaváltozással, megvédjük az ökológiai sokféleséget és a családi gazdaságok jövő nemzedékeit. Nem engedhetjük meg, hogy a 2027-ig tartó európai Közös Agrárpolitika a tönkretegye bolygónkat. Le kell szavaznunk ezt a KAP-ot”

-írják.

A Zöldek szerint a KAP a gazdálkodókat olyan szintetikus rovarirtószerek és műtrágya használatára ösztönzi, amely tönkreteszi a talaj termőképességét és amely a multinacionális vállalatok, valamint az oligarchák zsebébe hajtja a hasznot. Ezzel pedig kizárja a kisbirtokon gazdálkodókat és felgyorsítja a fenntartható családi gazdálkodások számának csökkenését.

A Zöldek szerint

  • tisztességes béreket kell biztosítani, hogy a gazdák meg tudjanak élni munkájukból,
  • be kell tartani a szén-dioxid kibocsájtási limitet és védeni a klímát,
  • meg kell védeni az ökológiai sokféleséget.

Ebben a fontos kérdésben pedig az Európai Parlamenté a végszó: ha a politikusok komolyan veszik a a klíma és az ökológiai sokféleség védelmét, és támogatják a kisgazdákat, akkor leszavazzák a KAP-ot.

A petíció itt érhető el.

Címlapkép: MTI/Varga György