Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jeruzsálemben kiújultak az összecsapások, miután izraeliek tartottak felvonulást az Al-Akszánál

Ez a cikk több mint 2 éves.

Összecsapások zajlottak újfent a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetnél a palesztinok és az izraeli rendőrség között, miután szervezett csoportokban izraeliek vonultak át a muszlim szent hely közelében.

A Palesztin Hatóság közlése szerint az izraeli rendőrök erőszakkal távolítottak el muszlim hívőket, hogy helyet csináljanak az izraeli látogatóknak, és ennek során gumilövedékeket is használtak.

 


A Hatóság az izraeli zsidó felvonulásokat provokatívnak tartja, és szerintük azok „komoly fenyegetést jelentenek a biztonságra és a stabilitásra.”

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök közölte, hogy az izraeli zsidók látogatásai folytatódni fognak, és fent fogják tartani addig is a rendet a helyszínen.

Az utóbbi években zsidó telepesek sok épületet vásároltak fel a Sejk Dzsarra negyedben Kelet-Jeruzsálemben, és sok más ingatlan tulajdonjogát kérdőjelezték meg, évtizedekkel korábbi zsidó lakosokra hivatkozva. Az ennek nyomán járó konfliktus májusban sok éve nem látott mértékben szított fel az erőszakot, az Al-Aksza mecsetnél zajló több napos összecsapások után a Hamász rakétáik ezreit lőtte ki Izrael területére, melyre válaszul az izraeli légierő és tüzérség rengeteg épületet lebombázott a Gázai övezetben.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa által is megerősített adatok alapján legalább 270 palesztin állampolgár ember vesztette életét, köztük 68 gyerek a májusban zajló erőszakos cselekmények következtében, emellett körülbelül 74 ezren kényszerültek elmenekülni otthonaikból. A legtöbb áldozattal a Gázai övezetben zajló Hamász és Izrael közötti 11 napos harcok jártak . A konfliktus végül egy tűzszüneti megállapodással zárult.

Azóta – ahogy arról a Mércén is beszámoltunk – kormányváltás történt Izraelben, amely során mérsékeltebb pártok is bekerültek a kormányba, mint például a Manszúr Abbász-féle Egyesült Arab Lista, vagy a centrista Jes Atid is, ám a miniszterelnök, Naftali Bennett maga is telepespárti jobboldali politikát folytat.

A jelenlegi kormánykoalíció legmeghatározóbb tagjait ebben a cikkünkben mutattuk be.

(Reuters)