Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tűzszüneti megállapodást kötött Izrael és a Hamász

Ez a cikk több mint 2 éves.

Tűzszünetet kötött egymással Izrael kormánya és a Hamász az elmúlt évek legsúlyosabb összecsapásai után, írja a Sky News. A rakétázások és bombatámadások 11 napon keresztül tartottak, ezeket több hetes eszkaláció előzte meg.

A Sky szerint Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök irodája „kölcsönös és feltétel nélküli” tűzszünetről adott hírt.

A Hamász palesztin terrorszervezet szerint a tűzszünet magyar idő szerint péntek éjjel egy órakor lép érvénybe.

Az izraeli vezetés bejelentése szerint az Egyiptom segítségével tető alá hozott tűzszünetet a felek egyhangúan fogadták el, és „korábban nem látott” eredményeket értek el.

A 2014-es háború óta eltelt évek eddigi legsúlyosabb konfliktusában legalább 230 palesztin és 12 izraeli vesztette életét, Izrael több száz légitámadást hajtott végre palesztin célpontok ellen, melyek elvileg katonai jelentőséggel bírtak, azonban nem egyszer lakóházakat bombázott le, valamint megsemmisítette számos hírügynökség irodáit is. Palesztin oldalról pedig több, mint 4 000 rakétát lőttek ki izraeli területekre a Haaretz tudósítása szerint.

Egyiptom mindkét oldalra delegációkat küld, hogy elősegítse a tárgyalások zavartalanságát és sikerességét.

Oszama Hamdan, a Hamász rangidős tisztje elmondta, biztosítékokat kaptak azt illetően, hogy az eddigi, az iszlám szent helyeit, többek között az Al-Aksza mecsetet ért izraeli agresszió véget fog érni. A garanciák mibenlétéről a tisztviselő nem nyilatkozott.

Mindazonáltal arra vonatkozólag egyelőre nincs hír, hogy Jeruzsálem palesztinok által lakott részén véget fognak-e érni a kilakoltatások, melyek a konfliktusok egyik gyújtópontjának bizonyultak.

A tűzszünet előtt számos ország és államszövetség, így az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok is az összecsapások és az erőszak haladéktalan befejezésére szólított fel, Bernie Sanders demokratikus szocialista amerikai szenátor pedig egy USA-Izrael fegyverkereskedelmi szerződés megakadályozására nyújtott be határozati javaslatot.

Az izraeli-palesztin, igencsak aszimmetrikus konfliktussal kapcsolatos eddigi híreink ezen a linken érhetők el.

Címlapkép: Forrás: Twitter