Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Netanjahu kormányzásának vége, Bennett az új izraeli miniszterelnök

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Jamina párt vezetője, Naftali Bennett vasárnap este letette miniszterelnöki esküjét az izraeli parlament (Kneszet) üléstermében, így véget ért Benjamin Netanjahu (Likud) 12 éves egybefüggő kormányzása.

Jair Lapid szintén felesküdött, mivel a koalíciós alku érelmében két év múlva (ha lesz rá lehetősége) ő veszi át a miniszterelnöki széket Bennettől.

Bennett igen törékeny nyolc pártos koalíció élén kezdi meg a kormányzást, kormányában helyet kap saját, szélsőjobboldali pártján kívül még a centrista Jes Atid (Van Jövő), a baloldali Munkapárt és a Merec és a mérsékelt iszlamista Egyesült Arab Lista.

Izraelben 2019 tavasza óta négy egyértelmű győztes nélküli választást tartottak, a legutóbbit idén márciusban, ahol ugyan az Izraelt 2009 óta vezető Benjámin Netanjahu jobboldali pártja, a Likud kapta a legtöbb szavazatot, hagyományos szövetségeseivel együtt sem sikerült megszereznie a 120 fős Knesszet mandátumainak többségét.

A második helyre az ellenzéki Van Jövő (Jes Atid) futott be, az egykori pénzügyminiszter, Jáir Lapid centrista pártja 16 képviselői helyet szerzett. A vallásos nacionalista Sász 9, a Beni Ganc vezette centrista-liberális Kék-Fehér szövetség 8, Naftali Bennett és radikális jobboldali telepes mozgalma, a Jamina pedig 7 mandátumot szerzett.

Lapidnak viszont nagy szüksége volt a Bennett-féle Jaminára a többséghez, ez a formálódó együttműködés viszont a május eleji palesztin-izraeli összecsapások alatt összeomlani látszott: Bennett a krízis csúcsán bejelentette, hogy nem kíván együttműködni a baloldali-centrista koalícióval.

Az Izrael és a Hamász közötti múltheti fegyverszünet, valamint a feszültség mérséklődése után gyorsan újra napirendre került az együttműködés a szélsőjobboldali Bennett és Lapid között. A veszélyt minden jel szerint Netanjahu pártjában is érzékelték: mint pár hete kiderült, a likudos pénzügyminiszter, Jiszrael Kac pár hete azt is felvetette, hogy előválasztáson keressenek Netanjahu helyére valakit a pártból, aki egy évig kormányozna. Az ötletet Netanjahu elvetette.

A Mércén olvasható a jelenlegi kormánykoalíció kulcspártjait bemutató elemzésünk.

(Haaretz)