Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Párbeszéd az Orbán Ráhel-közeli divatügynökségnél akciózott, a magyar mélyszegénységre hívták fel a figyelmet

Ez a cikk több mint 2 éves.

Figyelemfelhívó demonstrációt tart a Párbeszéd párt a Magyar Divatés Designipari Ügynökség Istenhegyi úti székházánál. A politikusok és aktivisták rögtönzött kiállítást építettek a sokak által csak Orbán Ráhel barátnőjeként emlegetett Bata-Jakab Zsófia által vezetett divatügynökség előtt.

Kocsis-Cake Olivio, a párt képviselője arról beszélt a demonstráción, hogy a Párbeszéd komolyan fejlesztené a szociális bérlakásrendszert. Megígérte, hogy ha a választók Karácsony Gergelyt támogatják a választásokon, akkor az ügynökséget az első intézkedésekkel felszámolják.

A párbeszédes demonstráció keretében felépített kiállításon szereplő képek Gér Mihály munkái, aki a párt albertirsai képviselője és egy gödöllői gyermekotthon pszichológusa. Gér gyakran járja a gödöllői környéket, és készít fotókat az általa tapasztalt állapotokról.

Gér Mihály és Kocsis-Cake Olivio sajtótájékoztatója – Kép: Mérce

Gér elmondta, hogy ezekben a házakban Vácott, Alberirsán vagy Gödöllőn gyakran komfort sincs, miközben „a Fidesz médiája azt közvetíti, hogy Magyarország jobban teljesít.” Gér szerint 2022-ben ezeket az „oligarcha-templomokat” megszünteti az új kormány.

A mélyszegénységben élők házainak fotóit elhelyezték a divatügynökség kerítésén – Kép: Mérce

A HVG tavaly augusztusban írta meg, hogy a divatcéget a Magyar Turisztikai Ügynökség 2,3 milliárd forinttal támogatja, ami több mint duplája az egy évvel korábbi összegnek.

A Guller Zoltán vezette, Rogán Antal felügyelte Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy-programja keretében kiosztott a 2020-as, 2019-es és 2018-as  támogatások összesített eredménye alapján az elmúlt három évben az igénylők fél százalékának adták oda a rendelkezésre álló 300 milliárd állami ajándékforint bő kétharmadát, ahog erről korábban a Mérce is beszámolt.

A programban igényelhető támogatásra jelentkezők 0,16 százaléka vitte el a 2018–2020-ban lekötött szállás-, élménypark- és strandfejlesztési források – a már emlegetett 300 milliárd forint – felét. Az első nyolcvan versenyzőhöz, vagyis az igénylők fél százalékához pedig 205 milliárd forint, a teljes támogatási összeg bő kétharmada jutott.

Vagyis miközben a turisztikai-vendéglátói szektor „átlagos”, a kormányközeli körökhöz kevésbé kötődő szereplői a Covid alatt vagy tönkrementek, vagy felélték a beruházásokhoz, hitelfelvételekhez szükséges önrészeiket, addig a szerencsésebbek hoteljeit, élményparkjait, fürdőit épp felépíti, modernizálja kormányzat.

A Magyar Turisztikai Ügynökségen keresztül rendszeresen támogatnak közpénzből olyan fejlesztéseket, amelyenk tulajdonosainak minden bizonnyal saját forrása is akadna a beruházásra. A Kisfaludy-program keretében nyáron mintegy 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő, felújításra használható támogatást osztottak szét négy darab ötcsillagos luxusszálloda tulajdonosai között – a kormányközeli vállalkozó hotellánca már ekkor is nagyot szakított. A pályázat arra is alkalmas, hogy valaki egészen kis önerővel, ám rengeteg állami közpénz ellenében kezdjen neki a szállodaépítésnek.

Címlapkép: Mérce