Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony: nem elég engedélyezni a harmadik oltást, kampányt kell szervezni 60 év feletti sinopharmosoknak

Ez a cikk több mint 2 éves.

Túlságosan bátortalan és nem elégséges a kormány döntése, melynek értelmében harmadik koronavírus elleni oltás is kérhető lesz augusztus 1-től – mondta Karácsony Gergely főpolgármester, miniszterelnök-jelölt mai rendkívüli sajtótájékoztatóján.

A hírt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be péntek reggel a Kossuth Rádióban. A döntés részleteit ismertetve elmondta, külön oltási rend nem lesz, időpontot kell kérni majd a harmadik oltásra, arról pedig az orvos dönt majd, hogy melyik vakcinát adja, hiszen erről megoszlanak a vélemények.

Ezzel szemben Karácsony szerint minden szakértő azon az állásponton van, hogy azoknál, akiknél a Sinopharm nem eredményezett semmilyen szükséges reakciót a szervezetben, ki kellene mondani, hogy a harmadik oltásnak más típusú vakcinával kell történnie.

Kötelezővé nem tenné a harmadik oltást a Sinopharmmal oltott 60 év felettiek számára, azt ugyanakkor elengedhetetlennek tartja, hogy a kormány célzott oltási kampányt szervezzen az újraoltásuk érdekében, és biztosítson ingyenes tesztelési lehetőséget mindenkinek, aki nem tudja, védett-e, hogy aztán eldönthesse, szüksége van-e harmadik oltásra.

A főpolgármester azt is hangsúlyozta: a kormánynak azt is ki kell mondania, hogy egyáltalán nem oltanak többet 60 év felettieket Sinopharmmal, és tárgyalásokat kell kezdenie a kínai féllel a fel nem használt  vakcinák visszavásárlásáról is.

Szerinte nyilvánvalóvá vált, hogy a kormány nagyon súlyos szakmai hibát vétett, amikor engedélyezte a 60 év felettiek oltását a Sinopharm vakcinával, miközben maga a gyártó szerint sem nyújt biztos védettséget az idősebb korosztály számára.

Karácsony szerint a bizonytalanságokkal együtt is azt mutatja Orbán Viktor ma reggeli bejelentése, hogy az ellenzék képes rávenni a kormányt a helyes cselekvésre. Emlékeztetett: a Fővárosi Önkormányzat vezette be elsőként a maszkviselést a közösségi közlekedésben, miközben a kórházakban még kint volt a plakát, hogy nem szabad maszkot hordani, és a főváros indította el a pedagógusok tesztelését is, amibe a kormány később csatlakozott be.

A főpolgármester arról is beszélt, a főváros folytatja az ingyenes antitest-szűrést, immár a kerületeket is bevonva. Pártállástól függetlenül arra kérte az önkormányzatokat, éljenek ezzel a lehetőséggel, és ne csináljanak belőle politikai ügyet. A főváros összesen 20 ezer tesztet tud elvégezni, Karácsony szerint azonban több százezer ember szeretne teszteltetni, ráadásul nemcsak Budapesten lenne szükség ennek a kötelező állami feladatnak az elvégzésére.

Arra is felhívta a figyelmet: azért is lenne nagy szükség a kormány oltási kampányára, mert hamarosan megérkezik a járvány negyedik hulláma, ami sok idős embert abban a hitben fog elérni, hogy védett, miközben nem az.

A teljes sajtótájékoztató itt tekinthető meg:

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd