Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tüntetni fognak az egészségügyi szakdolgozók, mert pár napos szabadsággal szúrnák ki a szemüket másfél év megfeszített munkájáért

Ez a cikk több mint 2 éves.

Július 31-én 10.00 órakor a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) nagygyűlést tart a Hősök terén, mert elégedetlen azzal, hogy az egészségügyi szakdolgozók másfél éves megfeszített munkáját a kormány pusztán 10 napos szabadsággal díjazza.

A demonstrációval egyúttal kifejezik az elégedetlenségüket az új szolgálati jogviszonnyal kapcsolatban is.

A tüntetés felhívásában az áll, hogy:

„A döntéshozók nem hallgattak meg bennünket a tárgyalóasztalnál, ezért a Hősök teréről kell üzennünk a fizikai és lelki terheinkről és a felelősségteljes munkánk alulfinanszírozottságáról! Adjunk hírt – az ország ikonikus főterén – az új szolgálati jogviszonnyal kapcsolatban a szakdolgozókat sújtó kiszolgáltatott helyzetről és a méltánytalan bánásmódról.”

A MESZK nézete szerint az egészségügyi szakdolgozók által nyújtott szakmai tevékenység szolgálat, de nem jelenthet szolgaságot is. A tüntetéssel ezt is jelezni szeretnék a kormánynak és a nyilvánosságnak.

A Kamara azután döntött a demonstráció mellett, hogy a köztestülethez érkezett megkeresések és az egyre növekvő elégedetlenségre utaló jelzések alapján júniusban országos felmérést indított azzal a céllal, hogy megismerjék a kamara tagságának véleményét és hajlandóságát a további érdekképviseleti formák tekintetében.

A felmérés legfontosabb konklúziója az volt, hogy a 9421 kitöltő 77,8 százaléka felhatalmazta a kamarát egy országos demonstráció megszervezésére.

A válaszokból többek között az is kiderült, hogy a felmérésben résztvevő dolgozók 16,4 százalékának nem hogy nem nőtt, hanem még csökkent is az alapilletménye 2021. március 1. után a megváltozott munkaköri besorolás miatt.

Sokaknak további keresetcsökkentést jelentett az ügyeleti díjak és műszakpótlékok százalékos csökkentése is.

Egy hónappal ezelőtt a pályaelhagyási szándékokat is felmérte a kamara a dolgozók között: a válaszok alapján 17,2 százalék (1623 fő) azt tervezi, hogy még idén elhagyja az egészségügyet; 45 százalék (4265 fő) várakozó álláspontot van.

„A szakdolgozói  társadalom mind anyagi, mind erkölcsi értelemben többet érdemel” – erre a konklúzióra jutott akkor a Kamara, amely kisvártatva a nagygyűlés megszervezése mellett döntött.

(Meszk.hu, Mérce)
Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán