Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Országos demonstráció szervezésére hatalmazták fel az egészségügyi szakdolgozók a kamarát

Ez a cikk több mint 2 éves.

Tíz napnyi szabadság nem elengendő ellentételezés az elmúlt egy év megfeszített munkájáért a járvány elleni védekezésben részt vevő egészségügyi szakdolgozóknak, ezért országos demonstrációban gondolkodik Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) – erről a szervezet pénteken adott ki sajtóközleményt.

Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten a kormányinfón beszélt arról, hogy mindazok, akik részt vettek a járvány elleni védekezésben, tíznapos fizetett szabadságot kapnak.

A MESZK a köztestülethez érkezett megkeresések és az egyre növekvő elégedetlenségre utaló jelzések alapján országos felmérést indított azzal a céllal, hogy megismerjék a kamara tagságának véleményét és hajlandóságát a további érdekképviseleti formák tekintetében.

A felmérés legfontosabb konklúziója, hogy a 9421 kitöltő 77,8 százaléka (azaz 7325 fő felhatalmazta a kamarát egy országos demonstráció megszervezésére.

A válaszokból többek között az is kiderült, hogy a felmérésben résztvevő dolgozók 16,4 százalékának nem,  hogy nem nőtt, hanem még csökkent is az alapilletménye 2021. március 1. után a megváltozott munkaköri besorolásnak köszönhetően. Sokaknak további keresetcsökkentést jelentett az ügyeleti díjak és műszakpótlékok százalékos csökkentése, egy jelentős kör számolt be a kollektív szerződés egyoldalú felmondásával a pénzbeli és természetbeni juttatások elmaradásáról is.

A pályaelhagyási szándékokat is felmérte a kamara a dolgozók között: a válaszok alapján 17,2 százalék (1623 fő) azt tervezi, hogy még idén elhagyja az egészségügyet; 45 százalék (4265 fő) várakozó álláspontot van.

„A szakdolgozói  társadalom mind anyagi, mind erkölcsi értelemben többet érdemel”

– írja közleményében a MESZK.

Hétfőn az ATV Reggli Start című műsorában a MESZK elnöke, Balogh Zoltán beszélt arról , hogy bár alapvetően jó dolog, hogy plusz szabadságot kapnak a dolgozók, az elmúlt egy év küzdelmei után mégsem erre számítottak – fogalmazott. Szerinte ugyanis azután, hogy az elmúlt évben extra juttatásban részesültek, azt várták, hogy most is ez történik, de ez „nem jött be”. Mint mondta, ez lett volna az a fajta ellentételezés, ami jobb hangulatot hozott volna a szakdolgozók körében. Az egészségügyi szolgálati jogviszony nem adott kompenzációt, mint ahogy az orvosok esetében, ezért még nagyobb volt a várakozás – tette hozzá.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán