Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Még mindig nem lehet pontosan tudni, hogy meddig tart a kilakoltatási moratórium

Ez a cikk több mint 2 éves.

Hiába kérdezte meg az Igazságügyi Minisztériumot az Utcajogász Egyesület, az egyáltalán nem válaszolt a jogvédő szervezet kilakoltatási moratóriummal kapcsolatos közérdekű adatigénylésére – adták hírül a civilek honlapjukon csütörtökön. 

Az Utcajogász május 10-én fordult közérdekű adatigényléssel a mimisztériumhoz azt követően, hogy a kormány több, nehezen értelmezhető rendeletet adott ki a kilakoltatási moratórium kapcsán.

Mint arról a Mércén is beszámoltunk, május 5-én éjjel a kormány rendeleti úton  meghosszabbította az elvileg május 4-én lejárt kilakoltatási moratóriumot a veszélyhelyzet végéig. A veszélyhelyzet az akkori állás szerint május 23-áig tartott volna, így a moratóriumról szóló rendelet is ekkor vesztette volna hatályát, de a veszélyhelyzetet aztán őszig meghosszabbította a kormánypárti kétharmad az Országgyűlésben.

Az Utcajogász azért döntött adatigénylés benyújtása mellett, mert sürgősen szerettek volna választ kapni a jogszabály értelmezésével kapcsolatos kérdésükre, mivel számos kérdés érkezett hozzájuk mind adósoktól, mind pedig végrehajtást kérőktől.

Azonban annak ellenére, hogy a közérdekű adatigényléseket a törvény szerint 15 napon belül meg kell válaszolni, a minisztérium a civilek közlése szerint a mai napig nem válaszolt az adatigénylésre.

A kormányzati szerv a veszélyhelyzet alatt gyakran alkalmazott határidő-meghosszabbítás lehetőségével sem élt.

„Hivatalos” jogszabály-értelmezés hiányában így csak találgatni lehet a moratórium pontos lejártának napját, amely annak függvénye, hogy meddig tart a veszélyhelyzet. Azonban, azt hogy meddig tart a veszélyhelyzet, ugyancsak nem lehet pontosan tudni.

A vonatkozó kormányrendelet szerint „a veszélyhelyzet megszűnéséig ingatlan kiürítése iránt, azzal összefüggésben intézkedni, valamint ingatlan kiürítésére irányuló helyszíni eljárási cselekményt foganatosítani a veszélyhelyzet megszűnését követően lehet azzal, hogy az intézkedés, eljárási cselekmény lefolytatására, a halasztásra, a jegyző értesítésére vonatkozó határidő a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon újrakezdődik.”

A koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény – amely felhatalmazza a kormányt a veszélyhelyzeti rendeletek országgyűlési jóváhagyás nélküli kiadására – szerint a felhatalmazás a „2021. évi őszi országgyűlési ülésszak első ülésnapját követő 15. napon hatályát veszti.”Azt, hogy mikor lesz az első ülésnap, jelenleg nem lehet biztosan tudni, de várhatóan szeptember közepén kezdik meg a munkájukat a honatyák.

Ez alapján az Utcajogász jelenlegi álláspontja az, hogy a rendkívüli moratórium várhatóan szeptember második feléig fog tartani.

Az Utcajogász Egyesület azt is hangsúlyozza csütörtöki bejegyzésében, hogy „egy igazságos végrehajtási rendszerhez világos, érthető, ellentmondásmentes és előrelátható jogszabályok szükségesek, amik figyelembe veszik mind az adós, mind pedig a végrehajtást kérő érdekeit”.

A szervezet ennek érdekében indította el idén februárban a Végrehajtási Jogi Projektjét. A projekt célja, hogy az Országgyűlés reformálja meg az elavult és ellentmondásoktól terhelt Végrehajtási törvényt.

Mint ismert, a moratúrium meghosszabbítása hosszabbítás egyértelműen civil sikernek könyvelhető el: A Város Mindenkié, az Utcajogász Egyesület és az Utcáról Lakásba Egyesület közösen figyelmeztette a kormányt és az önkormányzatokat arra a veszélyre, hogy ha nem hosszabbítják meg a moratóriumot, a járványhelyzet miatt tömegek kerülhetnek utcára. A Város Mindenkié áprilisban levélküldő kampányt indított, amelyben Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterét és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert  címezve szólaltak fel a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáért. Emellett Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa is a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását kérte. Május 4-én öt parlamenti ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP, MSZP, Párbeszéd), valamint Szél Bernadett független országgyűlési képviselő benyújtotta A Város Mindenkié és az Utcajogász Egyesület törvénymódosító javaslatát, amely a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig, országosan, minden típusú lakás esetében a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását indítványozta, ezt foglalta rendeletbe a kormány egy nappal később.

Címlapkép: Mérce