Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

14 év börtönre ítélték Lukasenka legfőbb ellenfelét, Viktor Babarikót

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Belarusz Legfelsőbb Bíróság 14 év börtönre ítélte az egykori bankárt, Viktor Babarikót, akit Alekszandr Lukasenka legesélyesebb kihívójának tartottak az elnökválasztáson.

Az 57 éves volt bankár és egykori kollégái korrupció és pénzmosás vádjával kerültek a bíróság elé. Babariko végig tagadta az ellene felhozott vádakat, az ügyet pedig politikailag motiváltnak bélyegezte.

A többi vádlott beismerő vallomást tett, mellyel és 6 és 3 év körüli börtönbüntetést kaptak, míg Lukasenka kihívójára az eddigi egyik legszigorúbb büntetést szabták ki a tavaly nyáron kezdődött rezsimellenes tüntetések óta.

Viktor Babariko Belarusz legnagyobb privát bankjának, az orosz Gazprom tulajdonában lévő Belgazprombanknak volt a vezetője 20 évig, majd 2020 májusában bejelentette lemondását és ezzel párhuzamosan az elnökválasztáson való indulását. Mindaddig Babariko nem mutatott különösebb politikai ambíciókat, hűséges volt Lukasenka rezsiméhez.

A bejelentés után azonban százezrek írták alá Babariko elnökjelölti ajánlását, a közvéleménykutatások szerint pedig akár a szavazatok 50%-át is megszerezte volna. A Lukasenka-rezsim erre válaszul rögtön be is tiltotta a független közvéleménykutatásokat, majd eljárást indított a Belgazprombank ellen. 2020 júniusában Babarikót és fiát letartóztatták, majd börtönbe zárták, vesztegetéssel és pénzmosással vádolták, a vádra hivatkozva pedig eltiltották az elnökjelöltségtől.

Babariko ügyét februárban kezdték el tárgyalni. Akkor tömegek gyűltek össze a tárgyalóterem épülete körül, tiltakozva a politikailag motivált per ellen. A vád 15 év börtönbüntetést kért a bankárnak, melyből 1 évet végül nem kell leülnie a ma meghozott ítélet szerint.

Az Egyesült Államok minszki nagykövetsége úgy fogalmazott Twitteren

„A fehérorosz igazságszolgáltatás kegyetlen színjátékát láthattuk ma, amely azt a tény demonstrálta, hogy a  Lukasenka-rezsim semmitől nem riad vissza a hatalom megtartása érdekében”

Tavaly, miután eltiltották a választásoktól, Babariko kampánycsapata csatlakozott Szvetlana Tyihanovszkaja kampányához, akit szintén letartóztattak és végül menekülni kényszerült. Babarikón kívül sok más ellenzéki került letartóztatásra Fehéroroszországban, köztük újságírók, jogvédők és szakszervezeti vezetők. A letartóztatottak között van pl. Szvetlána Tyihanovszkaja férje, Szergej Tyihanovszkij, akit szintén eltiltottak a tavalyi elnökjelöltségtől, valamint Marija Kolesznyikova, Babariko kampányfőnöke. A rezsim Raman Prataszevicset is letartóztatta, akit bombariadóra hivatkozva a Ryanair Görögországból Litvániába tartó, és éppen a fehérorosz légtérben tartózkodó utasszállító repülőgépéről szállíttattak le a fehérorosz hatóságok.

(DW, Reuters)
Címlapkép: Twitter/Belsat