Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tegnap megkezdődött Viktor Babariko, belorusz ellenzéki vezető bírósági tárgyalása

Ez a cikk több mint 3 éves.

Tegnap megkezdődött Viktor Babariko, belorusz ellenzéki vezető tárgyalása, akit tavaly júniusban tartóztattak le, éppen azután, hogy bejelentette, elindul az elnöki választáson Alekszandr Lukasenka ellen.

A bejelentés után azonnal százezrek írták alá Babariko elnökjelölti ajánlását, a közvéleménykutatások szerint pedig akár a szavazatok 50%-át is megszerezte volna. A Lukasenka-rezsim erre válaszul rögtön be is tiltotta a független közvéleménykutatásokat, majd eljárást indított a Belgazprombank ellen, amit 20 éve vezetett Babariko.

Nemsokára Babariko börtönbe került, vesztegetéssel és pénzmosással vádolták, a vádra hivatkozva pedig eltiltották az elnökjelöltségtől.

Tegnap a tárgyalóterem épülete körül tiltakozó tömeg gyűlt össze, Babarikonak pedig elutasították a házi őrizetbe való áthelyezési kérelmét. A tárgyalás után Babariko egy nyilatkozatott juttatott el támogatóihoz, mely szerint a tavalyi tüntetéshullám „győzelem volt a lelkünkben hordozott rabszolgaság felett”.

Ha elítélik, Babariko akár 15 éves börtönbüntetést is kaphat.

Hat belgazprombankos kollégája is bíróság elé került, közülük mind a hatan vádalkut kötöttek a nyomozókkal, amely felére csökkentheti a börtönbüntetésüket.

Babariko kiváló moszkvai kapcsolatokkal rendelkezik, mivel a Belgazprombank az orosz Gazprom tulajdonában áll. Kapcsolatai ellenére Babariko mégis azt nyilatkozta az orosz Kommerszant lapnak, hogy azt szeretné, ha Belorusszia semleges állam lenne, ami egyaránt kötődik Európához és Oroszországhoz, még ha ez azt is jelentené, hogy Belorusszia felmondja az Oroszországgal kötött biztonsági megállapodásait.

Tavaly, miután eltiltották a választásoktól, Babariko kampánycsapata csatlakozott Szvetlana Tyihanovszkaja kampányához, aki a feltételezések szerint megnyerte végül a választásokat, azonban letartóztatták és végül menekülni kényszerült.

Az elmúlt időszakban Babarikon kívül sok más ellenzéki került letartóztatásra Fehéroroszországban, köztük újságírók, jogvédők és szakszervezeti vezetők. A letartóztatottak között van pl. Szvetlána Tyihanovszkaja férje, Szergej Tyihanovszkij, akit szintén eltiltottak a tavalyi elnökjelöltségtől, valamint Marija Kolesznyikova, Babariko kampányfőnöke.

Címlapkép: Twitter/Belsat