Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Halálbüntetésre ítélhetik a Minszkben letartóztatott belarusz újságírót

Ez a cikk több mint 2 éves.

Heves tiltakozásokat váltott ki Raman Prataszevics belarusz újságíró letartóztatása Minszkben.

A Ryanair Athénból Vilniuszba tartó, 4978-as számú járatát, amelynek a fedélzetén 171 utas utazott, a vasárnap a déli órákban, Fehéroroszország légterében a belarusz légierő egy MiG-29-es vadászgépe megközelítette, és leszállásra kényszerítette. A belarusz hatóságok – bombariadóra hivatkozva –átvizsgálták a gépet, s őrizetbe vették Raman Prataszevics ellenzéki újságírót.

A The Independent úgy értesült, hogy a gép földre kényszerítését Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök személyesen rendelte el.

Már vasárnap délután Franak Viačorka, belarusz ellenzéki aktivista  és az ellenzék vezetője, Szvetlana Tyihanovszkaja Prataszevics azonnali elengedését követelték, valamint felszólították az ENSZ repülésügyi biztosát, hogy késlekedés nélkül vizsgálja ki a történteket.

Viačorka szerint az ellenzéki újságírót akár halálbüntetésre is ítélhetik.

Vasárnap este közleményt adott ki Charles Michel belga miniszterelnök, az Európai Tanács elnöke, amelyben a „legkeményebben elítélte” a Ryanair gépének földre kényszerítését, és az ellenzéki aktivista Raman Prataszevics letartóztatását.

Ma ülésezni fog az Európai Unió tagországának miniszterelnökeit és elnökeit tömörítő Tanács, s megvitatják a hallatlan esetet.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren azt írta, hogy Pratasevicset azonnal szabadon kell engedni, és hogy a „gépeltérítés felelőseit meg kell büntetni”.

 

Az ellenzéki újságíró szabadon bocsátását követeli az Egyesült Államok is.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter határozottan elítélte a járat eltérítését és Prataszevicsnek, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna korábbi főszerkesztőjének, a görög Greek City Times hírportál újságírójának letartóztatását.

A fehérorosz legfelsőbb bíróság 2020 októberében szélsőségesnek nyilvánította a NEXTA nevű Telegram-csatornát. Az oldal alapítóját, Szcjapan Pucilát és korábbi főszerkesztőjét, Raman Prataszevicset a fehérorosz állambiztonság (KGB) a terrorizmussal összefüggésbe hozható személyek listájára helyezte, és nemzetközi körözést kért ellenük.

Februárban a külföldre menekült Pucila és Prataszevics kiadatását kérték Lengyelországtól. A két férfit tömeges zavargások előkészítésével és szervezésével vádolják.

Pucila és Prataszevics 2017-ben hozták létre Telegram-csatornájukat, amely a tavaly augusztus 9-i, elcsalt elnökválasztást követően az ellenzéki hangok legfőbb platformjává vált. A választás után hosszú ideig hetente tartottak tiltakozó megmozdulásokat, amelyeket a biztonsági erők levertek. Több mint 30 ezer tüntetőt tartóztattak le, több tiltakozó életét vesztette, további százak pedig megsebesültek a megmozdulások során.

Protaszevics letartóztatása ellen tiltakozott Lettország és Litvánia is. A litván hatóságok közölték, hogy az ügyben bűnügyi vizsgálatot indítanak terrorista célú gépeltérítés és az utasokkal való, a nemzetközi jogba ütköző bánásmód gyanújával.

A belarusz diktatúra az utóbbi időben fokozta a nyomást az ellenzéki hírportálokon, a Tut.by nevű népszerű ellenzéki portál szerkesztőségére a hatóságok kedden hajnalban egyszerűen rátörték az ajtót, és elhurcolták a főszerkesztőt, valamint 13 további újságírót.

A karhatalom ezzel egy időben az újság vidéki irodáiban és dolgozóinak lakásán is razziázott, valamint magát a hírportált elérhetetlenné tették.

(New York Times, BBC, DW, Guardian, Reuters, The Independent, Taz, MTI)