Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az MSZP és a Párbeszéd beállt a diákvárosért küzdő Jámbor András mögé az ellenzéki előválasztáson

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az MSZP-Párbeszéd szövetség Jámbor András képviselőjelöltet támogatja az ellenzéki élőválasztáson Ferencvárosban és Józsefvárosban. Bár Jámbor a Szikra Mozgalom jelöltje, de egy olyan jelölt, aki a pártszövetség számára nagyon fontos értékeket képvisel, „ezért a legtermészetesebb”, hogy őt támogatja – jelentette be vasárnap délelőtt Karácsony Gergely.

Az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként induló főpolgármester kiemelte: amellett, hogy Jámbor András létrehozta a közösségi finanszírozásból működő, világos értékrendet képviselő Mércét, amelynek nagy szerepe volt abban, hogy „a magyar baloldal szellemi kiútkeresése sikeres legyen”, kiállt a diákváros ügyéért is.

Karácsony a kormány legnagyobb árulásának nevezte a projektet, melynek helyén a Fudan Egyetem kapmusza épülhet fel. A főpolgármester szerint ugyanis  korábban úgy tűnt, a diákváros olyan ügy, melynek fontosságával kapcsolatban kivételesen a kormány és a főváros is mélyen egyetért.

„Amikor Jámbor Andrást támogatjuk, akkor ez a támogatás annak is szól, hogy ő az élére állt annak a küzdelemnek, amit a civil társadalom indított a diákváros megmentése érdekében: az elmúlt időszak legsikeresebb tüntetésének egyik legfontosabb szervezője volt. Éppen ezért azt gondoljuk, hogy ő lenne a legjobb képviselője a választókerületi polgároknak a parlamentben”

– mondta.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke arról beszélt: Jámbor az egyik legelkötelezettebb harcos Orbán Viktor és rendszere elnyomásával szemben.

„András megalkuvás nélkül áll ki azon csoportok mellett, akik a legelesettebbek, akiknek a legnagyobb támogatásra van szükségük – legyenek ezek hajléktalan embertársaink, roma közösségek, egyszülős családok, idős rokkantak, a rabszolgatörvény által elnyomott dolgozók, vagy a diákváros leendő lakói, azok a vidéki fiatalok, akiktől épp a lakhatásukat készül elvenni a kormány”

– mondta Szabó.

Budapest, 2021. június 5.
Résztvevõk vonulnak a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett tüntetésen a fõvárosban, az Andrássy úton 2021. június 5-én.
MTI/Balogh Zoltán

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke remek baloldali, zöld gondolkodású emberként hivatkozott Jámborra, kiemelve: ma Magyarországon több tízezer kollégiumi férőhely hiányzik Budapestről és vidékről is. A diákvárosra azért van szükség, mert elsősorban vidéki hallgatókat tud befogadni, ugyanis jelenleg sokezer hallgatót utasítanak el a kollégiumok, a vidéki szülőknek pedig nagyon nagy erőfeszítéseket kell tenniük, hogy Budapesten albérlethez juttassák gyermekeiket. „Egy új Karácsony-kormánynak” nagyon  átfogó kollégiumfejlesztési programot kell megvalósítania a fővárosban – ennek a legfontosabb eleme a diákváros megépítése – és vidéken egyaránt, mondta Kunhalmi, aki szerint Jámbor azért jó jelölt, mert érti, miért fontos mindez.

Csepregi Dávid, a Szikra Mozgalom elnökségi tagja elmondta, Jámbor már jóval jelöltsége előtt tanúbizonyságot tett arról, hogy rendületlenül képviseli a programjában is megfogalmazott ügyeket. Ilyen például a dolgozói jogok kiszélesítése, a gondoskodói munka anyagi elismerése és a szociális szféra érdemi fejlesztése, a média demokratizálása, illetve olyan zöld és ökológiai átmenet, amely gyökeresen alakítja át jelenlegi társadalmi rendszerünket.

Jámbor András a sajtótájékoztatón elmondta, a diákváros projekt mellett számos fontos lakhatási kérdés van a választókerületben, szükség lenne például panel- és bérházfelújítási programokra is. Képviselőként először arra tenne törvényjavaslatot, hogy az önkormányzatok visszamenőleg visszakapják azt a pénzt, amit a Fidesz-kormány elvett tőlük azért, mert az önkormányzati választásokon nem őket szavazták meg az emberek – mondta.

„Hosszú út áll előttünk, nagyon kemény csatákat fogunk lefolytatni. A diákváros ügyével be fogunk kopogtatni minden háztartásba, minden választókerületi polgárhoz el fogjuk vinni ezt az ügyet”

– mondta. A képviselőjelölt azt ígéri, dolgozni fognak azon, hogy egyre erősebb legyen a nyomás a kormányon a diákváros miatt.

Budapest 6-os számú országgyűlési egyéni választókerületében Jámbor András mellett elindult az előválasztáson Demeter Márta, az LMP frakcióvezető-helyettese, Csordás Anett, a C8 – Civilek Józsefvárosért civil jelöltje, valamint a DK-s Manhalter Dániel.

A sajtótájékoztató itt tekinthető meg: