Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Koronás migránsok, Soros meg az ingyenpénz, avagy ismét úgy tesz a kormány, mintha érdekelnénk

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ahogy a kormány korábban beígérte, idén is tart egy nemzeti konzultációt, hogy kicsit úgy tegyen, mintha önszántából engedne beleszólást a népnek abba, mi is történjen az országban. A téma ezúttal a COVID és az ingyenpénz, valamint a kormány kedvenc, akárhányszor újramelegíthető konzervtermékei, a migráció és Soros, valamint Brüsszel lesznek.

Ami újdonság, hogy a kormány immár nem azzal fenyeget, hogy a migránsok majd erőszakosan bántják a magyarokat, vagy Kairót csinálnak Budapestből, hanem a koronavírust és egyéb gyilkos kórságokat terjesztenek.

Nem különösebben szép látvány, hogy a kormány, ami képes volt olyan sikeresen kezelni a járványt hogy globális szinten is igen előkelő helyezést ért el az ország a népességarányos halálozási ráta tekintetében, most azzal riogat a koronavírus információs kormányzati weboldalon, hogy a barnább bőrű emberek halálos kórságokat hurcolnak Magyarországra.

Persze, a járvány elején is volt alkalmunk hallgatni az utalgatásokat arra vonatkozólag, hogy a migránsok miatt terjed a koronavírus, ami egy sajátos interpretációja annak, hogy a nemzetközi közlekedés hathatósan hozzájárul a világjárványok terjedéséhez. Egyébként nem először vádolja a kormány betegségek terjesztésével a menekülteket: még emlékezhetünk, hogy az agrárminiszter szerint a sertéspestist is ők hozták (egyébként nem).

Azonban realitásérzékkel is be lehetett látni, hogy a járvány ígyis-úgyis terjed, illegális migráció ide vagy oda, így a kormány nem is forszírozta sokáig a korós menekültekről szóló narratíva terjesztését. Ehelyett áttértek a védekezésről szóló sikerpropagandára, és orrvérzésig nézhettük több évadon keresztül az operatív törzset.

Ehhez képest derült égből villámcsapásként térnek vissza életünkbe a migránsok, vagyis azok a menekültek, akiket miután hosszú és veszélyes utat tettek meg származási országukból – nem jókedvükből, hanem erőszak, éhezés, a klímaváltozás, vagy más, cseppet sem szívderítő okok miatt – majd még jól beléjük rúgva a magyar kormány is beléjük rúg egyet, hogy növelje a népszerűségét.

Az már önmagában sem valami dicsőséges, ha valaki attól akar erősebbnek mutatkozni hogy megveri a gyengébbet (jóérzésű emberek általában nem is nézik jó szemmel az ilyesmit), az pedig még kínosabb, ha azért teszi, hogy bízzanak benne mások, akikkel elhiteti hogy veszélyes az illető, de ez csak mellékszál, elvégre az elmúlt években volt időnk megszokni, hogy a kormány többek között ezeket a nem túl szimpatikus eszközöket látja népszerűsége kulcsának.

Azt is csak említés szintjén érdemes kezelni, hogy most már viszonylag szabadon lehet utazgatni, már annak akinek maradt rá pénze, és ne feledjük azt se, hogy éppen futball EB zajlik többek között Magyarországon, aminek keretében tízezrek utazgatják keresztül Európát, a Fidesznek mégsem fáj emiatt a feje. Persze, a szurkolók túlnyomórészt fehérek, ráadásul a foci miatt jönnek.

Viszont ha valóban aggódna a kormány hogy a menekültek hozzák el az újabb hullámot, és nem az a bajuk, hogy más a bőrük színe, valamint szegények, akkor esetleg be lehetne oltani azt a 38 ezer embert, akiket Kovács Zoltán említett a konzultációt beharangozó videójában.

Valószínűleg nem lenne nagyobb kunszt, mint a határ mentén lakó külföldi állampolgárok beoltása, ha már olyan jól betáraztunk vakcinából ahogy a kormány mondja. A Portfolio szerint kínaiból például több, mint hárommillió adag áll rendelkezésre, de valamennyi oltóanyagból több van raktáron, mint amennyivel mind az emlegetett 38 ezer menekültet be lehetne oltani.

De ez persze fel sem merül. Ahogy az sem, hogy a menekültek jelentős része a klímaváltozás miatt csökkenő terméshozamok, élesedő konfliktusok, tengerszintemelkedés, stb. miatt kelnek útra.

És a menekültekkel ellentétben a klímaváltozás valóban Kairót fog csinálni Budapestből.

Eddigi tudásunk szerint azonban nincs arra vonatkozó kérdés, hogy mit kellene tennie a kormánynak a klímaváltozás elleni küzdelem és az alkalmazkodás jegyében – bár ha lenne, akkor is bizonyosan úgy lennének megfogalmazva a kérdések és a válaszok is úgy lennének megfogalmazva, hogy ne lehessen értelmes opció mellé tenni az ikszet.

A konzultáció további, a koronás migránsokkal szorosan összefüggő részei arról szólnak hogy

  • Soros,
  • valamint Brüsszel.

A konzultáció gazdasági fókuszú kérdései pedig röviden összefoglalva arra kérdeznek rá, hogy szeretnének-e több pénzt az emberek, de erről beszéljen inkább Dömötör Csaba államtitkár.

Címlapkép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely